Топенето на леденото поле Джуно в Аляска се ускорява

Топенето на леденото поле Джуно в Аляска се ускорява

Топенето на леденото поле Джуно в Аляска, където се намират повече от 1000 ледника, се ускорява, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс". 

Според ново изследване снежната покривка се свива 4,6 пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век.

Учените внимателно следят нивата на снега в ледената площ от близо 1500 квадратни мили (1 миля - 1609 метра) от 1948 г., като са добавени и данни от годините назад до 18-и век. 

Изследването показва, че снежната покривка бавно се е свила от пиковия си размер в края на малкия ледников период около 1850 г., но след това скоростта на топене се е ускорила преди около 10 години.

"Това, което се случва, е, че с промяната на климата зимите стават все по-къси, а летата - все по-дълги. Имаме повече топене и по-дълъг сезон на топене", казва водещият автор на изследването Бетан Дейвис, глациолог от университета на Нюкасъл, Англия. 

Маури Пелто, професор по екология в колежа "Никълс" в Масачузетс и съавтор на изследването, отбелязва, че ледът се топи с изключително бързи темпове. 

Свиването на ледниците в Аляска от 2000 г. до 2020 г. означава, че там се губи повече лед, отколкото навсякъде другаде, допълва Дейвис.

Само четири ледника от леденото поле Джуно са се разтопили в периода между 1948 и 2005 г. Между 2005 и 2019 г. обаче са изчезнали 64 ледника. Много от тях са твърде малки, за да бъдат назовани, но един по-голям - Антлър, е "изчезнал напълно", по думите на изследователите. 

Леденото поле е съвкупност от ледници, докато ледената покривка е нещо, което обхваща целия континент, а такива са останали само две - в Гренландия и Антарктида. 

Най-известният ледник в леденото поле Джуно е Менденхол, който е гореща туристическа точка. 

Арктика се затопля около четири пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо, като в Аляска затоплянето е с 1,5 градуса по Целзий след 1980 г., според федералните метеорологични данни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ