Наука и Здраве

Трима учени си поделят Нобелова награда за разработването на „клик-химията“

Трима учени си поделят Нобелова награда за разработването на „клик-химията“

Трима учени си поделят Нобелова награда за разработването на „клик-химията“

Учените Каролин Бертози, Мортен Мелдол и Бари Шарплес спечелиха Нобелова награда за химия за 2022 г. за откриването на реакции, които позволяват на молекулите да се свързват бързо и ефикасно за създаването на желание съединения, пише Ройтерс.

Технологията, известна като „клик-химия“ и „биоортогоналната химия", днес се използва по целия свят за изследване на клетките и проследяване на биологични процеси, се казва в изявление на организацията, присъждаща наградите.

„Използвайки биоортогонални реакции, изследователите са подобрили разработването на лекарствата за рак, които сега се тестват в клинични изпитвания“, добавя той.

Наградата е присъдена от Кралската академия на науките на Швеция и е на стойност 10 милиона шведски крони (около 900 хил. щатски долара).

Нобеловата награда за химия следва тези за медицина и физика, обявени по-рано тази седмица.

Шарплес се присъединява към елитна група учени, спечелили две Нобелови награди. В този списък влизат Джон Бардийн, който спечели наградата за физика два пъти, Мария Кюри, която спечели приза както за физика, така и за химия, Линус Полинг, който спечели наградата за химия и за мир, и Фредерик Сангер, който спечели наградата за химия два пъти.

„Напълно съм зашеметена, седя тук и не мога дъх да си поема“, каза Бертоци от Калифорния, след като академията се свърза с нея по телефона с новината, че е спечелила.

Тя добави, че като част от нейната работа заедно с екипа ѝ са успели да визуализират и разберат структурите на клетъчната повърхност, известни като гликани, което води до нов напредък в имунната терапия на рака.

Бертоци е професор в Станфордския университет, Шарплес работи в института „Скрипс“ в Ла Хоя, Калифорния, а Мелдал е професор е в Копенхагенския университет.

Мелдал каза пред Ройтерс, че целият се е разтреперил от вълнение, когато са му се обадили от Нобеловия комитет.

„Не всеки ден датчанин получава Нобелова награда“, каза той, добавяйки, че е записвал учебно видео, когато е получил новината и че е много горд от името на своите колеги и екип.

Мелдал описва клик-химията като начин за изграждане на сложни структури и свързването им заедно, сякаш са части от конструкторите на датската компания LEGO .

Наградата за химия за 2021 г. беше спечелена от германеца Бенджамин Лист и родения в Шотландия Дейвид Макмилън за разработването на нови инструменти за изграждане молекули, които помагат за създаването на нови лекарства и правят процеса по-екологичен.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
Apple представи първите си очила за смесена реалност
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици