Наука и Здраве

Нобеловата награда за медицина отиде при шведски генетик за открития, свързани с човешката еволюция

Нобеловата награда за медицина отиде при шведски генетик за открития, свързани с човешката еволюция

Нобеловата награда за медицина отиде при шведски генетик за открития, свързани с човешката еволюция

Шведският генетик Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или медицина за открития, които подкрепят нашето разбиране за това как съвременните хора са еволюирали от изчезнали наши предци, предаде Ройтерс.

Наградата, която е сред най-престижните в научния свят, се присъжда от Нобеловият комитет към Кралския Каролински медицински институт и е на стойност 10 млн. шведски крони (около 900 хил. щатски долара).

Това е първата от тазгодишната серия от награди. Комитетът по наградите официално даде приза на Паабо за „открития, засягащи геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция“.

„Той беше поразен, остана без думи. Много щастлив“, каза Томас Перлман, секретар на Нобеловия комитет по физиология или медицина, който се обади на Паабо с новината.

„Той попита дали може да каже на някого и дали може да каже на жена си, на което отговорих, че това е окей. Той беше невероятно развълнуван от тази награда“, добави Перлман

Паабо, син на носителя на Нобелова награда биохимик Карл Суне Детлоф Бергстрьом, получава признанието за трансформирането на начина, по който се изучава човешкия произход, след като разработва нови подходи за изследването на ДНК от археологически и палеонтологични останки.

Неговите ключови постижения включват секвениране на цял неандерталски геном за разкриване на връзката между изчезнали хора и съвременни хора.

Той също така откри съществуването на неизвестен досега човешки вид, наречен Денисовият човек (Homo denisova), от 40 000-годишен фрагмент от кост на пръста, открит в Сибир.

Създадени по волята на шведския изобретател на динамит и богат бизнесмен Алфред Нобел, наградите за постижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 г., въпреки че наградата за икономика е по-късно допълнение.

Пандемията от COVID-19 постави центъра на медицинските изследвания, като мнозина очакват, че разработването на ваксините, които позволиха на света да възвърне някакво чувство за нормалност, в крайна сметка може да бъде възнаградено.

И все пак, обикновено отнема много години, за да бъде почетено дадено изследване, като комисиите, натоварени с избирането на победителите.

На въпрос защо наградата не е присъдена на напредъка в борбата с COVID, Перлман каза, че това е добър въпрос, на който няма да отговори.

„Говорим само за хора, които получават Нобелова награда, а не за тези, които не са я получили или все още не са я получили“, добави той.

Миналата година наградата за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, превръщайки физическото въздействие в нервни импулси.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ