Учени установиха възрастта, на която се чувстваме най-добре

Учени установиха възрастта, на която се чувстваме най-добре

Учени установиха възрастта, на която се чувстваме най-добре

Швейцарски учени установиха, че хората се чувстват най-добре в кожата си на 60 години, съобщи в. "Дейли мeйл".

Мета-анализът на изследователите от университета на Берн показва, че макар и самооценката да прилича на лична битка, тя следва общ модел.

Тя се колебае значително при отделния човек, като се разклаща или стабилизира от всякакви фактори - като се започне от връзки и контакти и се стигне до постиженията и загубите, напълняването, отслабването, болестите.

Всяко поколение води своята екзистенциална битка. Тийнейджърите са тревожни. След това идва кризата на 20-те, паниката от 30-ия рожден ден, кризата на средната възраст или самотата на възрастните хора.

С времето чувството за контрол, както физически, така и емоционален, се засилва. То е най-голямо около 60-ата годишнина, след това намалява.Швейцарските учени анализирали данни от почти 200 предишни изследвания, обхванали общо 165 000 души на възраст от 4 до 94 години.

Те установили, че макар и през годините да преживяваме различни кризи, самооценката ни рядко спада катастрофално. Обикновено тя се увеличава, макар и в някои периоди да няма развитие.

От 4 до 11 години самочувствието се увеличава постоянно. През 20-те години то нараства най-рязко в сравнение с останалите периоди от живота, защото тогава хората стават самостоятелни. Тази тенденция застива през 30-те години, предаде БТА.

Следват три десетилетия на бавен напредък, докато най-накрая се отпускаме и самоуважението ни стига до максимум. На 60 години повечето хора са по-щастливи от всякога и това чувство се запазва до началото на 70-те.

На 60 години повечето хора са по-щастливи от всякога и това чувство се запазва до началото на 70-те

На 60 години повечето хора са по-щастливи от всякога и това чувство се запазва до началото на 70-те ThinkStock/Getty Images

След това започва да спада. На 90 години самочувствието е в най-ниската си точка.

"Средната възраст за повечето хора е време на стабилност и в службата, и в личния живот“, казва проф. Улрих Орт от екипа. „На тази възраст много хора са на ръководна длъжност, имат задоволяваща ги връзка със съпруг или партньор, помагат на децата си да станат отговорни и независими".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ