Наука и Здраве

Започна монтирането на най-големия телескоп в света

Започна монтирането на най-големия телескоп в света

Започна монтирането на най-големия телескоп в света

Започна изграждането на най-големия телескоп в света, съобщи Би Би Си. Учените го определят като един от най-големите научни проекти на XXI век.

Съоръжението, наречено Square Kilometer Array (SKA) ще бъде завършено през 2028 г. Разделен между Южна Африка и Австралия, с контролен център във Великобритания, огромният радиотелескоп ще се занимава с големите въпроси в астрофизиката. Той ще извърши най-прецизните тестове на теориите на Айнщайн и дори ще търси извънземни.

Делегации от осем страни, ръководещи проекта, присъстваха на церемонии в отдалеченото графство Мърчисън в Западна Австралия и в Кару на Северен Кейп в Южна Африка. Когато празненствата свършат, ще започне работата по проекта.

„Това е моментът, в който това става реалност“, каза проф. Фил Даймънд, генерален директор на Square Kilometer Array Organisation.

„Това беше дълго 30-годишно пътуване. Първите 10 години отидоха в разработване на концепции и идеи. Вторите 10 бяха прекарани в разработване на технологии. И след това последното десетилетие беше инвестирано в създаването на подробен дизайн, осигуряване на обектите, убеждаване на правителствата да се съгласят да създадат договорната организация (SKAO) и средствата, за да започнем строежа“, добави той.

Първоначалната архитектура на телескопа ще включва малко под 200 параболични антени, познати като "чинии", както и 131 000 диполни антени, които наподобяват коледни елхи. Целта е да се изгради ефективна събирателна зона с размери стотици хиляди квадратни метри. Това ще даде на SKA несравнима чувствителност и разделителна способност, докато изследва цели в небето.

Системата ще работи в честотен диапазон от около 50 мегахерца до 25 гигахерца. По отношение на дължината на вълната тя е в диапазона от сантиметри до метри. Това трябва да позволи на телескопа да открива много слаби радиосигнали, идващи от космически източници на милиарди светлинни години от Земята, включително тези сигнали, излъчвани през първите няколкостотин милиона години след Големия взрив. Едно от големите мисии на SKA ще бъде да проследи пълната история на водорода, най-разпространеният елемент във Вселената. Телескопът би трябвало да може да открие наличието на водород дори преди големите облаци от него да се разпаднат, за да образуват първите звезди. „SKA ще допринесе за толкова много области на астрономията“, каза д-р Шари Брийн, ръководителка на научните операции на обсерваторията.

"Една от тези области се отнася до бързите радио-взривове. Тези моментни явления за една секунда освобождават количество енергия еквивалентно на това, което нашето слънце би освободило за една година. Телескопът ще ни помогне да разберем какво са те и как се случват", добави тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)