Редовното кръводаряване има още една скрита полза, за която не сме подозирали

Редовното кръводаряване има още една скрита полза, за която не сме подозирали

Редовното кръводаряване има още една скрита полза, за която не сме подозирали

Даряването на кръв може да спаси човешки животи, а сега изследователи откриха една любопитна полза и за самия донор – редовните посещения на центровете за кръводаряване, изглежда, намаляват определени „вечни химикали“ в кръвоносния поток.

Учените все още не са сигурни колко точно опасни са въпросните широко използвани пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS). Понякога обаче те се наричат „вечни химикали“, тъй като не се разграждат в природата.

Изследователите тестват 285 пожарникари от Австралия, които даряват и кръв, и плазма през последните 12 месеца. Те редовно са изложени на PFAS заради пожарникарската пяна и обикновено нивата на тези химикали в кръвта им са по-високи, отколкото при обикновения човек.

„Резултатите от изследването показват, че редовното даряване и на кръв, и на плазма намалява значително нивата на PFAS в кръвта в сравнение с контролната група – казва хематологът Робин Гасиоровски от университета Магуайър в Австралия. – Въпреки че и двете процедури да са ефективни по отношение на намаляването на нивата на PFAS, даряването на плазма е по-ефективно и води до 30-процентен спад.“

Това е първият път, в който учени откриват начин за редуцирането на нивата на PFAS в кръвта. И най-хубавото е, че той се свежда чисто и просто до вършенето на добрина, а не до терапия с лекарства или сложни процедури, които трябва да бъдат извършени в болница.

По време на изследването 95 пожарникари даряват кръв веднъж на 12 седмици, 95 – плазма веднъж на 6 седмици, а 95 не даряват нито кръв, нито плазма. Нивата на PFAS в последната група остават непроменени.

PFAS се обвързва със серумни протеини в кръвта и когато нивата на този компонент бъдат намаляват, това, изглежда, може (с течение на времето) да намали и нивата на PFAS. За да потвърдят дали нещата действително стоят по този начин, специалистите ще трябва да проведат още изселвания върху по-голям брой хора.

Резултатите са публикувани в JAMA Network Open.

Източник: Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ