26 училища и детски градини в София ще бъдат модернизирани до края на 2019

26 училища и детски градини в София ще бъдат модернизирани до края на 2019

26 училища и детски градини в София ще бъдат модернизирани до края на 2019

26 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани и модернизирани за над 63 млн. лв. по най-големия до момента
проект за образователна инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж“. Договорът за предоставянето на средствата, 58 млн. от които са безвъзмездна финансова помощ, бе подписан днес от заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Деница Николова и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

"Това е един от най-чаканите и важни проекти, защото е насочен към нашето бъдеще, нашите деца. Всяка инвестиция в образователна инфраструктура, в образованиеа ще се изплаща в пъти с годините напред.", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на подписването на договора.

Средствата са предназначени за основен ремонт или реконструкция, внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на материално-техническата база на 26-те училища и детски градини в София.

Оигурените от програмата средства и съфинансирането от общината по подписания договор ще отидат при най-важните хора в града – децата, заяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова.  С част от инвестицията ще се построи нова сграда към детска градина № 53 в район „Илинден“, ще се реконструира сграда паметник на културата в двора на училище на бул. „Сливница“ и ще се разшири 9-та Френска езикова гимназия, посочи тя. Ввключените в проекта учебни заведения, чиято реконструкция трябва да приключи до края на 2019 г., са основно в районите „Връбница“, „Илинден“ и „Надежда“, допълни Фандъкова
В момента се извършва реформа в българското образование, а средата е не по-малко важна от образователните програми и дигитализацията, защото възпитава, и затова усилията са насочени в тази посока, коментира още столичният кмет.

В рамките на разписания днес проект в район „Красна поляна“ ще бъдат обновени: 57 СОУ „Св. Наум Охридски“, 147 ОУ „Йордан Радичков“ и 123 СОУ „Стефан Стамболов“.
В район „Надежда“ ще бъдат модернизирани: 102 ОУ „Панайот Волов“, 54 СОУ „Иван Рилски“, 15 СОУ „Адам Мицкевич“, 101 СОУ „Бачо Киро“, 16 ОУ „Райко Жинзифов“, ОДЗ № 15 „Чучулига“, ОДЗ № 90 „Веса Паспалеева“, ОДЗ №115 „Осми март“, ЦДГ № 152 „Връбница“, ЦДГ №170 „Пчелица“ и ОДЗ № 27 „Детска китка“.
Учебните заведения, които ще бъдат обновени в район „Връбница“ са 140 СОУ „Иван Богоров“, 70 ОУ „Св. Климент Охридски“, 62 ОУ „Христо Ботев“ и ОДЗ № 42 „Чайка“.
В район „Илинден“ ще бъдат ремонтирани 113 СОУ „Сава Филаретов“, 3 СОУ „Марин Дринов“, бивш филиал на Втора АЕГ „Томас Джеферсън“, ОДЗ №179 „Синчец“, ОДЗ №51 „Щурче“, ЦДГ №53 „Света троица“ и Училищен корпус към 43 ОУ „Христо Смирненски“.
Предвижда се чрез дейностите, които ще бъдат изпълнени по проекта да бъде осигурена модерна, здравословна и функционална среда с високо ниво на енергийна ефективност. Очакванията са това да допринете за по-доброто качество на образователния и възпитателен процес, да бъде осигурена равнопоставеност и достъпност, така че децата в тези райони да бъдат максимално обхванати в образователния процес.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ