България

Политика

|

Общество

|

Застой по цял свят в борбата с корупцията. България остава под средните за ЕС резултати

Застой по цял свят в борбата с корупцията. България остава под средните за ЕС резултати

Усещането за корупция остава на високи нива в България, сочат резултати от представеното днес традиционно годишно изследване на асоциация "Индекс за възприятие на корупцията" за 2021 г. на "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"). На глобално ниво, проучването, което измерва усещането за корупция в публичните институции в 180 държави и територии, регистрира, че "все повече права и механизми за контрол и баланс се подкопават не само в страни със системна корупция и слаби институции, но и сред утвърдените демокрации".*

При скала за класиране на държавите от 0 (силно корумпирана) до 100 (много чиста), България е с индекс 42 при среден индекс за ЕС - 64 пункта.

И тази година най-некорумпирани държави не само в ЕС, но и в света са Дания (88), Финландия (88), Швеция (85), Нидерландия(82). В дъното е България, а тази година Румъния се "откъсва" от страната ни и бележи по-добър резултат с два пункта. Преди нас са Гърция (49), Хърватска (47) и Румъния, за която авторите на изследването отбелязват, че в новия индекс се "откъсва" от страната ни и бележи по-добър резултат с два пункта до 45 п.

Страната ни се доближава повече до страни в дъното на световната класация като Афганистан и Северна Корея с показатели 16 от 100, отколкото до първенците в нея - Дания, Финландия и Нова Зеландия (88 от 100), отбелязват от българския клон на "Прозрачност без граници". 

"Чисто математически сме по-близо до дъното на класацията. Делят ни 16 точки от дъното на класацията, от високата част на класацията ни делят над 40 точки", коментира пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" преди представянето на международния Индекс за възприятие на корупцията за 2021 г. България е включена в 24-о поредно изследване, устойчиво сме под линията на 50-те точки - границата, показваща изобщо някаква способност на една държава да се справя с корупцията, уточни още Славов.

"Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията", коментира той.

Според него, негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена с това, че "дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права и ограничават достъпа до информация." 

Той обърна внимание върху "тенденции за приватизирането на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат". "С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха например се създават системи, в които има контрол върху публичен ресурс в полза на частен интерес", даде пример Славов.

Глобалната картина

Повечето държави са постигнали малък или никакъв напредък в намаляването на нивата на корупция през последното десетилетие, а отговорът на властите на пандемията от КОВИД-19 на много места е повлиял негативно на отчетността, гласи един от основните изводи в тазгодишното издание на индекса.

Изследването показва още, че само 25 държави са отбелязали прогрес в борбата с корупцията. Сред тях са Естония, Сейшелските острови и Армения. През последните 10 години при 90 процента от държавите има низходяща тенденция. Над 120 държави имат индекс под 50. 

"В много страни пандемията е използвана като извинение за ограничаване на основни свободи и заобикаляне на важни механизми за контрол и баланс", отбелязва "Прозрачност без граници".

В Западна Европа, която е регионът с най-добри резултати като цяло, пандемията е дала на държавите "извинение за самодоволство в усилията за борба с корупцията, докато мерките за отчетност и прозрачност се пренебрегват или дори отменят", заяви неправителствената организация.
Според нея в някои азиатски страни КОВИД-19 "също е използван като извинение за потискане на критиките". Също така се посочва засиленото цифрово наблюдение в някои държави и авторитарните подходи в други.

Дания, Нова Зеландия и Финландия си поделят първото място с по 88 точки; първите две държави не са променили позицията си, докато Финландия е спечелила три точки. Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Нидерландия, Люксембург и Германия допълват топ 10. Великобритания заема 11-о място със 78 точки.

Съединените щати, които през последните години отбелязаха спад, за да достигнат 67 точки през 2020 г., този път запазват резултата си. Въпреки това страната се смъкнала с няколко места и вече е 27-а като за първи път изпадат от топ 25, "изправени пред непрекъснати атаки срещу свободните и честни избори и непрозрачната система за финансиране на кампаниите", уточняват от "Прозрачност без граници".

Канада също бележи отстъпление с три точки до 74 и с две места до 13-то, а обяснението е, че "се сблъсква с повишени рискове от подкупи и корупция в бизнеса". Публикуването на "Досиетата Пандора" е показало, че Канада е "център на незаконни финансови потоци, които подхранват транснационалната корупция в региона и по света", посочват от "Прозрачност без граници".

В дъното на класацията е Южен Судан е на дъното с 11 точки. Сомалия, с която делеше последното място през 2020 г., този път се е изравнила със Сирия на предпоследното място с 13 точки. Следва Венецуела с 14 точки, а след това са Йемен, Северна Корея и Афганистан с равен брой точки - по 16.

От "Прозрачност без граници" констатират и алармират: контролът върху корупцията е в застой или се е влошил в 86 на сто от изследваните от организацията държави през последните 10 години. За това време 23 страни, включително САЩ, Канада, Унгария и Полша, са регистрирали значителен спад.

*Индексът се изготвя от 1995 г. и измерва нивото на корупция в публичните институции в 180 държави и територии. Той е комплексен индикатор, базиран на 13 различни независими изследвания, проведени от 12 независими международни институции и изследователски организации сред които Световнвата банка, Световния икономически форум, частни компании, оценяващи риска, и консултантски компании. Основава се на аналитични доклади, оценки и възприятия на бизнеса, академичните среди и анализатори. Приетата дефиниция за корупция, която е международно утвърдена, е злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ