Дилема: 61% от възрастните се затрудняват да спазват правилата, въведени за децата им

Дилема: 61% от възрастните се затрудняват да спазват правилата, въведени за децата им

Дилема: 61% от възрастните се затрудняват да спазват правилата, въведени за децата им

Над две трети (61%) от родителите се затрудняват да бъдат пример за подражание за децата си и понякога не спазват правилата, които са въвели за своите малчугани. В същото време повече от половината родители (54%) се опитват да създадат здравословни дигитални навици и правила за всички членове на семейството. Това установява глобално проучване на една от водещите световни компании за киберсигурност и цифрова поверителност Kaspersky. То е извършено онлайн от Sapio по поръчка на Kaspersky и обхваща 11 000 респонденти от 19 държави, които са на пълен работен ден и живеят с децата си на възраст от 7 до 12 години.

От ранна възраст децата са склонни да копират поведението и навиците на възрастните във всички области на живота, включително отношението към цифровите устройства. Освен това много деца получават първото си устройство в ранна възраст - 68% от тях, още преди да навършат 9 години според същото проучване.

В същото време родителите възприемат нормите на поведение като различни за себе си и за децата си. Например почти половината (48%) от анкетираните признават, че прекарват от три до пет часа на устройства всеки ден, а мнозинството (62%) смятат това време за нормално.

Що се отнася до децата, почти половината (48%) прекарват същото време на устройства като родителите си - от три до пет часа дневно. Но въпреки това повече от половината възрастни (53%) биха искали децата им да прекарват по-малко време на устройства - до два часа.

В някои сценарии респондентите смятат, че определено поведение е приемливо за тях, но не и за децата им. Например 37% от възрастните смятат, че е нормално да се споделят снимки на членове на семейството в социалните мрежи.  По-малко от една четвърт (24%) са обаче родителите, които смятат, че това е приемливо за децата им.

Освен това 22% от анкетираните смятат за разумно да пропускат обаждания и да изключват телефона си, за да не може никой да се свърже с тях. Само 10% от родителите обаче смятат, че подобно поведение е приемливо за децата.

"Цифровото потребление оформя отношенията между родителите и децата и, което е по-важно, оказва влияние върху развитието на детето. Проучванията показват, че бебетата развиват проблеми с храненето и съня, например, когато родителите използват цифрови медии паралелно, докато се грижат за тях. Това е сериозен признак за зараждащо се разстройство на привързаността.", коментират Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската практика Liebling + Schatz.

Децата се учат чрез подражание, затова винаги трябва да имате предвид какво конкретно виждат децата - дали родителите им винаги държат смартфона си в ръце или дори на масата, когато се хранят?, казват още двамата специалисти.

Според тях медийната грамотност в семействата е много важна тема, тя е важна и за доброто развитие на децата.

"Все пак трябва да обърнем внимание, че смартфонът съществува в този си вид едва от последното десетилетие и е станал жизненоважен в нашето ежедневие. Ето защо често не е толкова лесно да го използваме съзнателно и най-вече да запознаем децата с него. Зависимостта ни от телефоните е причината, поради която е още по-важно тази тема да бъде разяснена на първо място на всички нас. Освен това съществуват и изпитани правила за поведение при потреблението на цифрови медии в семействата, които са много полезни. Най-важното за всички родители е да продължават да говорят с децата си за използването на медиите", допълват Биргит Хьолцел и Щефан Рузас.

Пълният доклад можете да прочетете тук

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ