България

Политика

|

Общество

|

Две са възможните хипотези за трагедията с автобуса на магистрала "Струма"

Две са възможните хипотези за трагедията с автобуса на магистрала "Струма"

Две са възможните хипотези за трагедията с автобуса на магистрала "Струма" - пожар, вследствие на който възниква пътно-транспортно произшествие или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар. Това заяви за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. По думите на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се работи по две версии за причините за катастрофата - човешка грешка или техническа неизправност. 

Той потвърди думите на свидетел на пътния инцидент за чут взрив секунди преди трагедията. „Въпросът е от какво е причинен този взрив – от взрив в автобуса или от взрив, причинен от удар на автобус в мантинелата“, каза Сарафов пред БНР.

Припомняме, че днес рано сутринта пътнически автобус с регистрация от Северна Македония изгоря на магистрала "Струма". Той е пътувал от границата с Турция към границата със Северна Македония. По първоначална информация автобусът е катастрофирал, след което се е запалил. В него са пътували 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско. Вследствие на пожара загиват 45 души, а 7 ранени - две жени и петима мъже са откарани в болница "Пирогов".  

Най-малкият пътник в запалилия се македонски автобус е бил на 4 години, а най-възрастният е на 63 години, съобщава репортер на БГНЕС от Скопие.

10-членно семейство е сред жертвите на инцидента с македонски автобус на магистрала „Струма“, пише „Слободен печат“. По данни на македонското издание сред загиналите има ученици, както и учителка.

Движението в района на инцидента в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено и в двете посоки.

"Компанията превозвач, чийто автобус катастрофира и изгоря напълно на АМ "Струма", е създадена преди 20 години и досега няма транспортни инциденти", съобщи прокурор Вилма Русковска, ръководителка на Отдела за организираната престъпност и корупцията в РСМ, цитирана от северномакедонските медии. По думите й, трябва да се провери съответната документация за техническото състояние за автобусите, която след това ще бъде препратена на българските колеги. По първоначална информация, обаче, катастрофиралият автобус е нов, използван е от три години, предава БТА. 

Русковска и главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески спешно пристигнаха на мястото на катастрофата, където се срещнаха с директора на националното следствие Борислав Сарафов. Йовески изтъкнал на срещата със Сарафов, че Главната прокуратура предоставя на разположение целия си капацитет на колегите в България с цел да се установят възможно по-скоро причините за трагедията.

"От дълги години имаме професионално сътрудничество с българската прокуратура и вярвам, че професионално ще изяснят всички обстоятелства в това събитие. Ние ще окажем помощ като осигурим документи, за идентифициране на загиналите и всичко, което е необходимо за разследването", каза Йовески.

Тази сутрин той е получил съболезнователно послание от главния прокурор Иван Гешев, в което той го е уверил, че българската прокуратура ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините, които предизвикаха тежката пътна катастрофа. 

Междувременно, Република Северна Македония обяви тридневен траур в памет на загиналите, а България Ден на национален траур ще е утрешният 24 ноември. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ