Фалшиви новини вилнеят заедно с урагана Харви

Фалшиви новини вилнеят заедно с урагана Харви

Фалшиви новини вилнеят заедно с урагана Харви

Докато ураганът Харви продължава да вилнее, в социалните мрежи вилнеят фалшиви новини за бурята.

Ето някои от тях, събрани от френския "Монд", участващ в битката с фалшивите новини:

1. Не, Барак Обама, не е сервирал вечеря на бедстващи в Хюстън.

В интернет бяха публикувани снимки на бившия американски президент, запретнал ръкави да сервира храна на пострадали от урагана. За по-малко от ден снимката във Facebook бе споделена най-малко 300 000 пъти.  Това обаче е „фейк нюз“. Снимката е истинска, но от друго време и в друг контекст – Обама готви буритос за бедните през януари 2014 г. по случай деня на Мартин Лутър Кинг. На друга снимка уж от Хюстън бившият президент е всъщност в Луизиана след наводненията миналото лято.

2. Не, летището на Хюстън не е под вода

Впечатляващата снимка на самолети залети до носа от вода на летището в Хюстън беше споделяна хиляди пъти във Facebook и Twitter. Снимката обаче нито е от Хюстън, нито е истинска. Тя е симулация какво би се случило с летището „Ла Гуардия“ в Ню Йорк, ако нивото на водата се покачи рязко.

3. Не, около колите не плуват акули

И това е история от последните дни със снимка, споделяна хиляди пъти – за акула, забелязана и заснета да плува около колите в наводнения Хюстън. Мнозина са я взели за истина. Но става дума за фотомонтаж, пуснат от ирландски блогър в Twitter. Впрочем монтажът циркулира в мрежата най-малко от 2011 г.

4. Не, не са плъзнали алигатори

Снимки на алигатори бяха представени като факти, последица на урагана Харви. Снимките обаче изобщо не са свързани с наводненията. А с предупреждение на местните власти за съвсем реалната опасност. Само че на оригиналните снимки има дати и те са от миналата пролет. А текстът, публикуван от офиса на шерифа на окръг Форт Бенд съветва какво да се прави, ако се появи алигатор: „Те просто търсят по-защитено място. Оставете ги на спокойствие, докато чакаме водата да се оттегли.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ