Има основания за втора вълна от безработни, прогнозират експерти

Има основания за втора вълна от безработни, прогнозират експерти

Има основания за втора вълна от безработни, прогнозират експерти

Има основания за втора вълна от безработни, прогнозира в ефира на Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков. До това заключение той е стигнал след редица разговори с работодатели от големи предприятия.

„Те казват, че, като спазват Кодекса на труда предстои да направят т.нар. "масово уволнение". Това е когато уволняваш повече от 10% от персонала. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март”, допълни Нейков. 

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни колко са хората в неплатен отпуск. Нейков допълни, че поне 25-30 хиляди души са без доход.

„В началото имаше по-голямо желание на работодателите към мярката 60/40, но много от тях, в диалог с работника, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, за да получава средства от бюрата по труда, отколкото да стои без доход”, каза още бившият социален министър. 

Нейков коментира и идеята за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. „Това е все едно човекът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се увеличи участието на държавата”, допълни той.

Темата за безработицата беше коментирана и от бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов, но в ефира на bTV

„Ако в рамките на тази година има втора вълна на коронавируса, е твърде възможно безработицата да премине 10%. Към момента ЕК дава 7%. В 11 областни града сме минали 10%“, коментира Гълъбинов. Според него това не би следвало да е пречка за България по пътя на Еврозоната. Даже напротив, според икономиста сега повече от всякога водеща роля има солидарността. Голямата спънка за икономиката обаче може да се окаже потенциална втора вълна на заразата.

„Това, което липса в страната като компенсаторни мерки, е директна безвъзмездна и безусловна помощ. Безвъзмездна – защото голяма част от предложените от държавата решения са под формата на кредити, и безусловна – не всеки може да се класира за предлаганата помощ. Следващия месец няма да е „рестарт“ на икономиката, а по-скоро междинна фаза“, посочи още Гълъбинов. И още, икономистът прогнозира, че по всяка вероятност България ще премине 3% бюджетен дефицит.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ