Китайските университети – врата към просперираща кариера

Китайските университети – врата към просперираща кариера

Китайските университети – врата към просперираща кариера

Обучението на европейски студенти в Китай става все по-престижно и популярно през последните години. Едни от основните причини за това са възходът на китайската икономика - която вече е втората в света след американската, както и отличните възможности за реализация на завършилите висше образование в Китай, се отбелязва в анализ на „Капман Холдинг“ .

По-голямата част от чужденците, амбицирани да получат висше образование в Китай, имат поне начална подготовка по китайски език. Повечето от тях преминават платена езикова програма от 1-2 години. На други кандидат-студенти е достатъчен кратък курс за усъвършенстване на езика, а някои се явяват само на изпит за получаване на сертификат, тъй като са научили китайски в родната си страна.

Китайските университети имат три степени на висше образование, каквато впрочем е традицията в повечето страни в света. Първата степен трае обикновено 4 години, а за някои специалности – 3 или 5 години. В края на първия етап на висшето си образование студентите получават степен „бакалавър“ (Bachelor`s degree).

Вторият етап на висшето образование е с продължителност 2-3 години (при някои специалности е 4 години) и завършва с получаване на магистърска степен по съответната специалност (Master`s degree) – разбира се, след успешно издържани изпити. Има и трета степен на висшето образование в Китай, със срок от 3 години, след завършване на която се получава докторска степен (Doctoral degree). В този висш етап на обучение, освен че се държат изпити, трябва да се реализира и собствен изследователски проект. 

Почти всички висши учебни заведения (ВУЗ-ове) в Китай са държавни. Най-големият ВУЗ е Пекинският университет (Pekining University). Той се счита за първи по значимост в Китай, т.е. с най-висок рейтинг в страната, както е и 37-ият в света според класацията на The Times от 2010 г. Според същата класация, между 100-те най-добри университети в света се нареждат още два китайски ВУЗ-а - Tsinghua University и University of Science and Tehnology of China.

Пекинският университет е основан през 1898 г., т.е. преди повече от един век. Той е с най-голям брой специалности - общо около 90 при бакалавърската степен, обединени в 12 факултета, и има най-богатата техническа база от ВУЗ-те в страната. Университетът има и англоезична програма за обучение по някои от специалностите. 

В Пекинския университет се обучават около 30 000 студенти и докторанти, като над 4000 от тях са чужденци от около 80 държави в света. Преподавателският състав на най-престижния ВУЗ в Китай включва над 50 члена на Китайската академия на науките и около 1500 професори. Университетът е разположен в живописен парк близо до езеро, на площ от 274 хектара. Таксите за образованието в държавния

Пекински университет, които са едни от най-високите в страната, все още са в пъти по-ниски от тези в други престижни университети в света.

Ако се колебаете за университет в Китай, един от основните критерии за избор, разбира се, е специалността, която искате да изучавате. Най-големите университети, какъвто е Пекинският (Pekining University), имат пълен набор специалности. Повечето от другите учебни заведения „наблягат“ на определени направления, като медицина, математика, педагогика и т.н.

От голямо значение е и рейтингът на университета – колкото е по-висок той, толкова по-престижна е получената от там диплома и съответно, толкова по-голяма е вероятността да си намерите скоро след завършването високоплатена работа по специалността в Европа или САЩ, например. Впрочем, за завършилите с висок успех престижни китайски университети (особено Pekining University) чужденци дори има надпревара от големи европейски компании за привличането им на работа. 

Същевременно трябва да се има предвид и размерът на годишните такси за обучение, които варират при различните университети и специалности, като при англоезичните програми (където има такива) са по-високи. Обучението във ВУЗ в Китай общо взето струва доста по-евтино от това в повечето университети в Западна Европа и САЩ - особено като се има предвид високото ниво на подготовка в голямата част от ВУЗ-овете в Поднебесната империя. В този аспект обучението в Китай може да служи за образец как се получава престижна диплома на ниска цена (в буквалния смисъл), смятат от „Капман Холдинг“.     

В повечето университети годишните такси за специалностите на китайски език варират между 5000 и 8000 долара. Обаче има и специалности, главно медицински, чиито такси са 10 000 – 12 000 долара. Престоят в общежитие към съответния университет също е платен, евентуални допълнителни квалификационни курсове се заплащат отделно.

От друга страна, в китайски университети по много от специалностите се дава възможност за обучение на чужденци (вкл. българи) и чрез стипендии. Кандидатите за отпускане на стипендия трябва да отговарят на определени изисквания, които се обявяват от съответните ВУЗ-ове.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ