Протестът на пътищарите продължава, Комитова кани на среща собствениците на пътни фирми

Протестът на пътищарите продължава, Комитова кани на среща собствениците на пътни фирми

Протестът на пътищарите продължава, Комитова кани на среща собствениците на пътни фирми

Регионалният министър Виолета Комитова и и.д. председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев отново канят собствениците на пътни фирми или упълномощени от тях лица, които имат права да вземат решения по конкретните договори за текущ ремонт и поддръжка, на среща в МРРБ. Планирано е тя да се преведе в 13:00 ч. днес в зала "Пресцентър", което е час след предварително обявения край на днешния протест. 

Петият протест на пътностроителните фирми започна тази сутрин в 8:30 часа в Триъгълника на властта, блокирайки булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" и трябва да продължи до 12 часа. Компаниите настояват за изплащане на 900 млн. лева за извършена дейност и за оставката на регионалния министър Виолета Комитова. Около 500 бяха демонстриращите днес, но този път бе доста шумно под прозорците на властта. Надуване на клаксоните на паркираната тежка техника се редуваше с изпълнения на "Велик е нашият войник", носещ от тонколони, монтирани от протестиращите.

[[{"fid":"381717","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":449,"width":798,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

[[{"fid":"381718","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":450,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

От Регионалното министерство заявиха пред БНТ, че започват проверка на всички договори, за които браншът претендира, че има неизплатени средства. Софийската градска прокуратура се е самосезирала за разкритията на служебното правителство за авансовите плащания за милиарди на "Автомагистрали" и ремонтите на язовири, които не са се състояли.

В сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на браншова камара "Пътища" инж. Лазар Лазаров заяви, че протестът се политизира, но исканията са само икономически.

"Аз съм готов да застана на всякакъв детектор. По никакъв начин нито един политик не се е обадил, нито по някакъв начин е въздействал тези протести да се случват. Протестите възникнаха и ескалираха след петък след едно неуважение от страна на ръководството на Министерство на регионалното развитие, а преди това се водиха косвени разговори. За съжаление това, което се изказва от министър Комитова, че тя четири месеца се е срещала с браншова камара "Пътища", не е вярно“, каза инж. Лазаров.

"Не може от април месец досега да няма никакво плащане, освен едно към Държавно дружество "Автомагистрали". Договорите са абсолютно идентични за всички, независимо дали за държавна фирма, или за частна. Как платиха на държавната фирма преди два месеца 10 млн., а на нито един от останалите контрагенти, дори и по договори, които според техните твърдения са абсолютно чисти - това са 15 договора. За мен няма желание да се плати", обясни инж. Лазаров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври