Лаборатория за иновации в хранителната индустрия създадоха в София

Лаборатория за иновации в хранителната индустрия създадоха в София

Градска лаборатория за иновации в хранителната индустрия бе създадена в София. Тя е част от проекта на Европейската комисия (ЕК) „FIT4FOOD 2030“, по който се предвижда създаване на градски и политически лаборатории, както и на европейски мозъчен тръст за стимулиране на иновациите в хранителната индустрия във всички европейски страни.

Проектът „FIT4FOOD 2030“ има за цел да подпомогне необходимата трансформация на изследванията и иновациите в областта на храните и продоволствената сигурност. Създаването на градска лаборатория (City Lab) в София ще улесни работата на Европейската комисия в България, като насочи общественото внимание към четирите основни приоритета на програмата - хранене в контекста на устойчиви и здравословни навици; създаването на екологично устойчиви хранителни системи, щадящи климатичната среда; кръгова икономика, която е насочена към ресурсно ефективна затворена хранителна система и стимулиране на иновации.

В първата дискусия на Градска лаборатория София (City Lab) по инициатива на Центъра за изследване и анализи (ЦИА), взеха участие учени и експерти в областта на храните и биотехнологиите, които дискутираха проблема за адекватната и достоверна информация, която се предоставя на крайния потребител.

Дейностите по проекта „FIT4FOOD 2030“ бяха представени в рамките на европейската конференция „Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“, която се проведе по-рано в Пловдив, както и на специализирания семинар „Осигуряване на качеството на безопасността на храни, напитки и фуражи“, който бе проведен под съвместната инициатива на Българска агенция по безопасност на храните, Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра „Биотехнология“ на УТХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ