Министърът на здравеопазването: Разходите за лекарства са нараснали с 200% през последните години

Министърът на здравеопазването: Разходите за лекарства са нараснали с 200% през последните години

Министърът на здравеопазването: Разходите за лекарства са нараснали с 200% през последните години

През последните години има 200% ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3%, каза министърът на здравеопазаването Илко Семерджиев. Той участва в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства.

Законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект. Това показва, допълни министър Семерджиев, че разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП. „Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци”, каза още той.

„Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество”, добави Семерджиев.

„Някои нови молекули ще бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии”, каза подуправителят на НЗОК Димитър Петров.

 Той посочи, че болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в системата ни е ограничен. „Ако политиците решат, че трябват повече средства за солидарно здравеопазване, средствата ще се увеличат”, подчерта Петров.

„Предвижда се да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата”, каза още Петров.

По думите му има и идея в онкологията НЗОК да плаща терапията на пациент средно на килограм/тегло, като този начин на плащане няма да се отнася за детските терапии.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ