МОН се отказа от спорната 7-ма задача

МОН се отказа от спорната 7-ма задача

МОН се отказа от спорната 7-ма задача

МОН няма да зачита спорната 7-ма задача от матурите по български език и литература, съобщиха от пресцентъра на министерството.

До това решение се стигна след проведена среща между експерти по български език, участвали в изготвянето на изпитните въпроси за държавния зрелостен изпит по български език и литература, както и представители на академичните среди и Института за български език при БАН.

"Поради възникналите спорни въпроси по повод задача №7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература, тя беше разгледана отново. Участниците в обсъждането се обединиха около  мнението, че граматична грешка няма, но са налице предпоставки за лоша семантична интерпретация. С оглед на това всички зрелостници ще получат по една точка за тази задача, независимо от посочения отговор. Решението е мотивирано от факта, че има спорен момент и ще има усещане у зрелостниците за несигурност, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на брифинг днес и добави, че „нямаме право да ги поставяме в такава ситуация“, се казва в официалното изявление.

Във въпросната 7-ма задача се пита, в кое изречение НЕ Е допусната грешка, като са дадени 4 примера. Оказва се обаче, че и 4-те са грешни. В отговор "б", където също има допусната грешка в членуването, експерти решиха, това да не се брои за граматична грешка. Вижте снимката по-долу.

Заради допуснатата грешка от страна на Министерството на образованието и науката всички зрелостници ще получат по една допълнителна точка към своя резултат, независимо от посочения отговор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ