Над 35 000 българи били засегнати от изтичането на данни от Facebook

Над 35 000 българи били засегнати от изтичането на данни от Facebook

Над 35 000 българи били засегнати от изтичането на данни от Facebook

Лични данни на над 35 000 български потребители във Facebook вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж аналитика“. Това са отговорили от Facebook на запитване на "По света и у нас" на БНТ.

По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти по-голям - 35,718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Освен списъка с контакти, информацията за хората е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.

По-рано стана ясно, че 87 млн. регистрирани във Facebook по света са засегнати от скандала, като повечето хора са от САЩ. Facebook вече е започнала да уведомява част от засегнатите лица.

Междувременно Фейсбук пусна инструмент, с който всеки потребител може да провери дали е имало злоупотреба с негови лични данни в социалната мрежа. Инструментът показва и дали в листата ви с приятели има такива, чиито данни са били събирани чрез приложението 'This Is Your Digital Life' (Това е вашият дигитален живот).

Освен това,  от днес 2,2 милиарда потребители на Фейсбук ще получат известие в нюзфийда си, озаглавено "Защита на вашата информация". То съдържа линк към приложенията, които ползвате, и припомня каква информация сте споделили с тях.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ