Най-добрата реколта пшеница от 20 години насам

Най-добрата реколта пшеница от 20 години насам

Най-добрата реколта пшеница от 20 години насам

Тази година у нас е произведено рекордно количество зърно от българските фермери - това е най-добрата реколта от пшеница за последните 20 години. Това съобщи в Плевен за БТА Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители.

Той уточни, че в страната е произведена над 5 милиона и половина тона хлебна пшеница. Според него вероятно ще бъде изнесено над 3 милиона тона зърно. "Проблем засега е, че при доброто производство, цените са ниски, но те не зависят от политическите решения в България. Пазарът е свободен - всичко зависи от международната търговия и цените на борсите", коментира Върбанов.

По думите му освен рекордно количество, зърното е с много по-добро качество, в сравнение с предишни години. Според него това е така, защото не само годината е била добра, но земеделски производители са повишили културата на отглеждане на земеделската продукция.

„До момента България бе неглижирана като качество на зърното - изнасяше с много, но то се купуваше главно като фуражно. Сега вече има заявки и сделки за хлебно зърно от България”, допълни председателят на браншовата организация.

Той отбеляза, че за българските производители се отразява и лошата реколта във Франция, защото тя е традиционно голям производител на качествено зърно и задоволява не само своя пазар, но и този на Италия и Испания. Тъй като зърното във Франция не е на това ниво и качество, има интерес към българското зърно от търговци от Италия и Испания - има и подписани сделки - изнася се и в тази посока, поясни Върбанов. Другата дестинация, в която се иска българско зърно, това е традиционно Гърция. Освен фуражно, там се продава и хлебно българско зърно.

„Хлебното зърно вече е с по-добра цена. Според мен тенденцията е, че цената ще се повишава за качественото зърно”, е убеден той.

Най-хубавото зърно сега се изкупува от българските преработватели - мелничари, затова на пазара като качество би трябвало хлябът ни да е с най-доброто качество, прогнозира Венцислав Върбанов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ