Най-голямата камбана на „Нотр Дам“ напомня за опустошителния пожар в храма

Днес с една от десетте камбани на катедралата „Нотр Дам“ Франция ще отбележи година от опустошителния пожар в храма. Във вечерта на 15 април 2019-а стотици парижани излязоха, за да се молят за бързото овладяване на стихията и да пеят заедно в знак на съпричастност. Хората по света също гледаха занемели случващото се в реално време, докато от сградата до последно изнасяха ценни вещи.

Година по-късно подобна съпричастност отново е необходима, затова тази вечер „Еманюел“ – най-голямата камбана на „Нотр Дам“, ще бие точно в 20:00 ч., докато гражданите аплодират от прозорците и балконите си устойчивостта на сградата и френските медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

„Реставрацията на „Нотр Дам“ е символ на силата на нашия народ, на способността да преодолява трудностите и да се възстановява“, заяви президентът Еманюел Маркон в изявление до нацията. „Не забравяме нищо. Нито героичният изблик на смелост, който спаси катедралата от пламъците, нито огромната вълна на щедрост, възникнала в следващите часове и дни“, добави още той.

След стихията, която пожарникарите овладяха за около 15 часа, той обеща, че катедралата ще отвори врати отново през 2024 година. Ето и как изглежда тя днес!

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ