"Ню Йорк таймс": Номинацията на Кристалина Георгиева е победа за Франция

Ню Йорк таймс: Номинацията на Кристалина Георгиева е победа за Франция

Кристалина Георгиева спечели повече гласове пред своя съперник Йерун Дийселблум, който е бивш финансов министър на Холандия. Великобритания се въздържа от правото си на глас, тъй като според Лондон вотът е бил зле организиран. Така, изборът на Георгиева за европейска номинация за следващ ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) е победа за Франция.

Това посочва в материал в сайта си американският вестник "Ню Йорк таймс", по повод на избора на Георгиева за кандидат за поста.

Париж лобираше за нея още от миналия месец, когато Лагард бе номинирана за президент на Европейската централна банка. Според френския финансов министър Бруно льо Мер, българският икономист има "всички нужни умения, както и опита на международната икономическа сцена, за да смени Кристин Лагард и води МВФ успешно", отбелязва изданието. 

ЕС не показа признаци на недоволство, когато по-рано Тръмп номинира Дейвид Малпас за ръководител на Световната банка. Очаква се и Америка да не изкаже възражения във връзка с идването на новия европейски шеф на МВФ. 

МВФ следи световната икономика и финансова система и дава заеми на страни, които изпитват трудности да обслужват държавния си дълг, отбелязва още NYT. Ако все пак бъде избрана, българката я чака тежко време. Търговските удари между САЩ и Китай не спират, а Аржентина, Турция и Венецуела изпитват икономически трудности. "Тъй като е работила в Световната банка, а не е издигната от правителство, тя безспорно има визията на човек, който разбира нуждата да представлява интересите на света и неговите играчи, а не само на тесен регион", казва Марк Собел, бивш висш служител във финансовото министерство на САЩ, посочва агенция Фокус. 

Статията на "Ню Йорк таймс" може да видите тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ