От днес България е в извънредна епидемична обстановка. Какво ще се промени?

От днес България е в извънредна епидемична обстановка. Какво ще се промени?

От днес България е в извънредна епидемична обстановка. Какво ще се промени?

От полунощ България вече е в извънредна епидемична обстановка. Решението за това беше съобщено на извънреден брифинг снощи от здравния министър Кирил Ананиев. Новата мярка влезе в сила след изтичането на извънредното положение. Обявената сега епидемична ситуация ще бъде в сила от днес до 14 юни.

Какво се променя и какво не в следващия месец?

Запазва се същия режим на работа на търговските обекти, какъвто е и в момента. Хората под 60 години няма да могат да пазаруват във времето от 8.30 до 10.30 ч. 

Остава в сила и задължителната 14-дневна карантина при влизане в България. 

Остава изискването за спазване на социална дистанция, както и задължителното носене на маски в градския транспорт и в закрити помещения. Позволява се употребата и на други средства – кърпа, шал или шлем. Нарушителите на забраната ще се наказват с глоба от 300 до 1000 лева. 

Всеки заразен с коронавирус, ако не е настанен в лечебно заведение, ще трябва да се самоизолира. А ако не спазва забраната, ще бъде глобен с 5 000 лв.  

Може свободно да се ходи в парковете и градските градини, но без да се сяда на пейките и по поляните.

Летните градини и терасите на заведенията отново работят, но при изискване на определено отстояние между масите. При обслужване на клиенти е задължително спазвано на дистанция от поне 1,5 м и използването на маска за лице или предпазен шлем. 

Кината ще са отворени за посетители, но при строги мерки за дезинфекция и шахматно настаняване. 

Детските градини остават затворени и към този момент не е ясно дали те ще отворят и кога.

Учениците ще завършат учебната година дистанционно. Няма да има външно оценяване след 4 и 10 клас. 

Препоръчва се на работодателите да се удължи режима на дистанционна работа там, където това е възможно.  

Всички хора с положителни проби за COVID-19 задължително влизат в регистъра на онлайн приложението ViruSafe.  

Свижданията в лечебни заведения и социални домове остават забранени. 

Новото от днес

Националният оперативен щаб ще продължи своята работа и след края на извънредното положение, обяви председателят му ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Задачите му са да изясни следващите мерки и правила на живот в условията на коронавирусна епидемия, както и за мерките, с които ще се възобнови туризмът у нас. 

Ще бъдат разрешени трансплантациите. 

Всички лица на 60 и повече години подлежат на изолация и болнично лечение при потвърдена проба за COVID-19. Същото важи за лицата с хронични заболявания, хора със затруднено дишане. Хора с положителни проби, които не са в тежко състояние, но нямата възможност за изолация и лечение в домашни условия. 

На задължителна изолация и лечение в домашни условия за период от 18 дни подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 заразоносители и асимптоматични лица, както и лица с леки клинични оплаквания. Медицинското наблюдение на лицата под домашна карантина се извършва от общопрактикуващ лекар или медик в лечебно заведение, осъществил болничното лечение.

Не се разрешава провеждането на масови спортни мероприятия на открито и закрито, изключение се допуска само за аматьорите с до 12 участници, но без състезателен характер и публика. Посещението на спортни и детски площадки остава забранено. 

До 14 юни се забраняват посещенията в увеселителни, игрални зали, барове и дискотеки, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечени – ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници, търговски центрове тип мол. 

Разрешава се провеждането на учебни практики и стажове на курсантите от Академията на Министерството на вътрешните работи, свързани със сигурността и опасването на обществения ред, обучението на шофьори за придобиване на правоспособност. Ще работят и учебните центрове, които извършват подготовка на морските лица, гражданското въздухоплаване и железопътния транспорт. 

Забранява се провеждането на конференции и симпозиуми. Остават затворени театрите, а концерти няма да се провеждат. Изключение има за кината, музеите, галериите и библиотеките, но при заетост от 30% на общия им капацитет. Забранява се провеждането на организирани събирания на групи над 10 лица.

В периода от 14 май - 14 юни границата на страната остават затворени за всички лица, независимо от тяхното гражданство или начина на придвижване - самолет, автомобил, влак или др. Осъществява се транзитен транспорт. Изключения се допускат за български граждани и членове на техните семейства, медицински специалисти или социални работници, пътуващи по работа, чуждестранни официални длъжностни лица, лица, пътуващи по хуманитарни причини, граждани на държави членки на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение, сезонни работници и погранични служители;

От днес работят и съдилищата, след като преди ден Висшият съдебен съвет прие правилата за безопасност, по които ще става това. Сред тях - достъп от един вход за участниците в процеса; еднопосочно качване и слизане по етажите; изчакване пред съдебните сгради; дезинфекция; както и всички влизащи в съдебните сгради да носят маски и ръкавици. 

В София от днес за посетители отварят врати Зоологическата градина и Столичната градска библиотека. От 18 май ще заработи Музеят за история на София, а на 19 май и Столичната градска художествена галерия. Посещенията се разрешават със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, в парка на Военната академия "Г.С.Раковски", на Женския пазар, пространството край Западната порта, в парка на Националния дворец на културата и други.

Народното събрание подновява редовната си работа. Днес депутатите трябва да гласуват за анкетна комисия, която да следи как правителството харчи парите за борба с кризата, свързана с коронавируса. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ