По 120 кв.м. зелени площи се падат на всеки жител на Виена

По 120 кв.м. зелени площи се падат на всеки жител на Виена

По 120 кв.м. зелени площи се падат на всеки жител на Виена

По 120 кв. м. зелени площи се падат на всеки жител на Виена. Австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства.  Градът има 18 защитени зони на площ около 15 000 хектара. Но не е само това - зеленината във Виена е навсякъде – даже по сградите. Градът е осеян със зелени оазиси, които приближават живота в него до природата. Това разказаха австрийски експерти по време на провелия се на 14 февруари в София форум "Градове на бъдещето" в рамките на Дните на Виена в София. Те представиха иновативни концепции и решения за планиране на зелените пространства. Целта е създаването на зелени площи в близост до жилищните райони и на големи зони за отдих в покрайнините на града.

Седем поредни години Виена е отличавана като най-добрия град за живеене в света и заема челното място в престижната класация на „Мърсър“ за град с най-добро качество на живота. Австрийската столица печели точки най-вече заради жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти. Значение за представянето й имат и възможностите за свободното време като театри, кина, спорт, а също така екологичната ситуация в града – от зелените площи до чистотата на въздуха. Зелените площи заемат над 50% от общата територия на града и по отношение на околната среда Виена е град-образец. Един от впечатляващите пилотни проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м, където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения.

От няколко години във Виена действа и рамковата стратегия "Смарт сити Виена". Целта на стратегията, която е разработена до 2050 г. е осигуряването на най-добро качество на живот за всички виенчани при възможно най-щадящо използване на ресурсите. Климатичната промяна и драстичният недостиг на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са най-големите глобални предизвикателства за следващите десетилетия.

Най-голямото предизвикателство пред Виена през следващите години със сигурност ще бъде динамичното увеличаване на жителите на града с около 25 000 души годишно. През следващото десетилетие тя ще се превърне в двумилионен мегаполис, а през следващите 25 години се очаква в нея да живеят три милиона души. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на енергия, ще повиши необходимостта от изгодни и едновременно с това подходящи жилища, както и потребността от надеждни транспортни концепции. Заедно с модернизирането на града австрийската столица продължава да се гордее със зелените си площи, които с право я нареждат сред най-зелените градове в света.

Общо около 31% от общата площ на Виена са защитени. Най-голямата защитена зона е зоологическа градина „Лайнц“, почти толкова голям е делът на Виена в Националния парк „Донауауен“ - около 5,5% от общата част. Най-известната защитена зона на Виена, защото е и част от все по-популярния в международен аспект градски маратон, е Пратерът. Намира се в средата на града и е част от 7500 хектара гори, с които градът разполага и където има около 80 ендемични животни и растения, споменати в „Програма за защита на видовете и жизнените пространства“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ