Почина актьорът и писател Сам Шепърд

Почина актьорът и писател Сам Шепърд

Отиде си американският писател, актьор и режисьор Сам Шепърд, пишат световните медии. Той е починал в дома си в Кентъки на 73-годишна възраст в следствие на усложнение след заболяване. Говорител на семейството му обяви, че причината е усложнения на амиотрофичната латерална склероза или болестта на Лу Гери, съобщават от New York Times.

Сам Шепърд е известен драматург и актьор. Носител е на награда Пулицър за пиесата си „Погребаното дете“ ("Buried Child" - 1978). Той също така има и номинация за Оскар за поддържаща мъжка роля в „Истински неща“. Той пише и песни с Джон Кале и Боб Дилън.

Шепърд е написал повече от 55 пиеси, участвал в повече от 50 филма и е имал над дузина роли в телевизията. Автор е на няколко новели, включително "Cruising Paradise" (1996) и мемоарите "Motel Chronicles" (1982). Макар че почти от началото на кариерата си, е получил световно признание от критиците по цял свят, той никога не е бил комерсиален писател. Трудовете му въплъщават по уникален начин облика и характера на типичния американец от Запада. Шепърд твърди, че любимото му място за писане е на коляното му, докато шофира камион през пустинята. Такъв е самият му стил - бърз и почти инстинктивен, пише The Guardian.

Сам Шепърд е имал дългогодишна връзка с певицата Пати Смит, а след това с актрисата Джесика Ланг, с която имат две деца.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ