82% от населението преброени, кампанията приключи

82% от населението преброени, кампанията приключи

82% от населението преброени, кампанията приключи

Преброяването на населението и жилищния фонд в страната официално приключи. По първи данни, към 9 октомври са преброени 82% от населението или 5 милиона 657 хиляди души, съобщи директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. По думите му, населението ще бъде преброено, макар и с допълнителна информация от административен характер. Първи междинни данни от обработването на цялата, събрана в кампанията статистическа информация се очакват по Коледа. 

Електронното преброяване стартира онлайн на 7 септември, но заради хакерски атаки известно време хората нямаха достъп до сайта www.census2021.bg, където се попълваха данните на гражданите. Това забави процеса и се наложи срокът за онлайн преброяването да се удължи до края на септември, при положение че беше планирано то да приключи на 17 септември. 

Обходът на преброителите по домовете също беше удължен с правителствено решение и вместо на 3 октомври приключи на 10 октомври. Причините, посочени в мотивите на решението бяха, че това ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация. 

Беше разкрита и гореща телефонна линия за хората, които срещат проблеми с попълването на преброителните карти. Те можеха да се обърнат към експертите на НСИ на телефон *2021 или просто да изчакат посещението на преброителя вкъщи. Статистическия институт откри и около 40 преброителни центъра, в които да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагаха и при попълването ѝ на място.

Преброяването е със задължителен характер и ако не сме се преброили електронно или при анкетьор, ще се налага глоба от 160 лева. По думите на директора на НСИ обаче, няма да бъдат глобявани хора, преброили се онлайн, които не са си предали кода на отговарящият за тях преброител. Глоби ще има само за онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването. 

От Националния статистически институт припомниха, че кодовете от електронното преброяване може да се изпращат и на специален мейл.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ