Протести в Цюрих и Давос срещу Тръмп

Протести в Цюрих и Давос срещу Тръмп

Протести в Цюрих и Давос срещу Тръмп

Повече от 1000 души излязоха вчера на протест в Цюрих срещу участието на американския президент Доналд Тръмп в Световния икономически форум в Давос, съобщава Франс прес.  Няколко десетки протестиращи имаше и в Давос въпреки лошото време и въпреки забраната за демонстрации.

До последния момент пристигането на Тръмп в Давос беше под въпрос заради блокирането на федералния бюджет, което в събота доведе до парализа на администрацията. Белият дом обяви, че президента тръгва едва в понеделник вечерта.

Милиардерът ще се срещне в швейцарския курорт с много държавни лидери и в последния ден на форума, в петък, ще държи реч.

Протестът в Цюрих беше организиран от младежите от швейцарското Социалистическо движение, към които се присъединиха няколко антиглобалистки организации, еколози, анархисти, както и кюрдски и палестински организации. Някои от агресивните демонстранти замеряха с димки, бомбички и фойерверки полицията.

„Тръмп е най-лошият президент на САЩ“ и „Страх ни е, че Тръмп има толкова власт и влияние“, заявиха част от протестиращите.

В Швейцария от 10 януари се събира подписка срещу участието на Тръмп в Давос и до момента тя е събрала близо 17 000 подписа.

В Давос Тръмп ще се срещне в края на седмицата с израелския премиер Бенджамин Нетаняху и с президента на Руанда Пол Кагаме, както и с британската премиерка Тереза Мей.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ