Първите мигранти от кервана, пътуващ през Централна Америка, достигнаха границата на САЩ

Първите мигранти от кервана, поел през Централна Америка към САЩ, пристигнаха в районa на Тихуана, Мексико, предават световните агенции.

Около 400 са мигрантите, достигнали границата с автобуси, пише The Guardian. Още 5000 ги следват на близо 2 хил.км назад в в централния мексикански град Гуадалахара, където са прекарали нощта. Мексиканските власти оказват всякаква помощ на мигрантите, осигурявайки им подслон, транспорт и предлагайки убежище. Не са малко тези, които решават на останат в страната.

Мигрантите в групата заявяват, че не са обезсърчени от враждебното отношение на администрацията на "Тръмп" и все още се стремят да търсят убежище. "Щастлив съм, радостен съм, защото благодарение на Бог сме на една стъпка от влизането в САЩ", казва Хосе Мехия от Хондурас. "Не е лесно, но важното е да достигнем границата и тогава ще видим какво ще стане", допълва той.

В същото време, за да не позволи влизането в САЩ на мигрантите, американският президент Доналд Тръмп засилва военната сила по границата, разполагайки към 7 000 военнослужещи. По думите му, те могат да станат и 15 000. В петък, Тръмп подписа указ, който всъщност спира предоставянето на убежище на онези, които прекосяват границата незаконно.

Американският секретар по въпросите на отбраната Джим Матис също се е отправил към граничния район.

Тихуана се намира на около 38 км от Сан Диего, Калифорния.

Мигрантите бягат от бедността и насилието в Хондурас.

В продължение на години хиляди хора поемат тежки и несигурни пътувания през Централна Америка и Мексико, за да стигнат до Съединените щати. Много от тях умират по пътя или биват отвлечени от организирани престъпни групи.

Вижте настроението от двете страни на границата в следващото видео, публикувано преди дни в YouTube канала на South China Morning Post.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ