"Високотехнологична" банда откраднала виртуални пари за 5 млн. лева

Високотехнологична банда откраднала виртуални пари за 5 млн. лева

Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 млн. долара. Криптовалута за около 3 млн. долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е "иззета" при извършените претърсвания на компютри. Резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа, похвалиха се от прокуратурата.

Разследването е образувано в края на юни. Повдигнати са обвинения на трима души, след като на 22 ноември са били иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута.

Те са използвали иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Двама от обвинените са задържани за постоянно в ареста. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил "парична гаранция" в размер на 50 000 лева

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ