Само двама полицаи са заразени с COVID-19 показа масовото тестване в МВР

Само двама полицаи са заразени с COVID-19 показа масовото тестване в МВР

Само двама полицаи са заразени с COVID-19 показа масовото тестване в МВР

Завърши изследването за коронавирус на полицейските служители. Тествани са 1016 души, като положителни проби са установени само при двама души. При седем души са установени антитела, което означава, че са изкарали вируса, но най-вероятно леко и без симптоми.

Същите резултати е показало и изследване на голяма група военни. Над 1100 военни без симптоми са изследвани - резултатът е по-малко от 0,7% са имали среща с вируса.

„Предстои изследване на моряците от наш кораб, завръщащ се от учение в Румъния. На него плават 146 моряци, които ще се изследват скринингово. Нямаме данни за оплаквания, но ще ги включим в това проучване“, обясни ген.  Мутафчийски.

Българите все още не са се срещнали масово с коронавируса и нямат изграден колективен имунитет. Това налага отказ от всякакво разхлабване на мерките на този етап. Такъв е изводът от приключилия първи масов скрининг, обявиха от Националния оперативен щаб.

„Изводите от проведеното изследване сред полицаи и военни до момента показват, че засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и на здравните власти, че такова масово скринингово изследване ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни“, заяви ген. Мутафчийски.

От щаба коментираха и недоволството на хората в Банско, че от 9000 население ще бъдат изследвани само 1000, а не поне 3000. От Оперативния щаб, обаче, заявиха, че това ще бъде първият етап. В зависимост от данните от скрининга, ще бъде решено дали се тестуват още местни хора.

„Притеснението на банскалии е, че около празниците хиляди ще отидат в закупените си апартаменти. Всичко това ще плъзне из страната и този ограничен модел в момента ще стане абсолютно неограничен“, разтълкува трегвогите на местните шефът на ВМА.

От Щаба обясниха, че дълго време остават последиците при излекуваните от коронавирус. Кашлицата на изписаните продължава и повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса. Продължават и оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура.

„Тежестта на клиничната проявява, заболяването при хората става по-леко и хронично. Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това е причината за голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания“, заяви  шефът на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев.

„Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица и хрема трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на инфекцията – средства за лечение директно в гърлото. Вирусна инфекция най-лесно се забавя или избягва, ако се вземат мерки в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дни“, подчерта Кантарджиев.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ