САЩ пуснаха полово неутрален паспорт

САЩ пуснаха полово неутрален паспорт

САЩ пуснаха полово неутрален паспорт

За първи път САЩ издадоха полово неутрален паспорт. В полето, обозначаващо пола, вече може да се поставя буквата Х, която не идентифицира притежателя нито като мъж, нито като жена.

До пускането на документа се стигна, след като активистът Дана Ззим осъди Държавния департамент заради проблема през 2015 година, пише „Би Би Си“.

Военният ветеран каза, че за него получаването на паспорта било „вълнуващ момент“. Ззим се самоопределя като небинарен и в миналото му е отказван паспорт, след като не отбелязал дали е мъж, или жена в необходимото заявление.

„Отказан ти е статутът на това да бъдеш човек и сякаш не бях гражданин на тази страна, защото ми беше отказан достъп да напусна… само престъпници и затворници нямат право да пътуват“, обясни активистът.

През юни държавният секретар Антъни Блинкън  обяви, че буквата Х ще бъде предложена като опция при издаването на паспорт. Преди това хората се нуждаеха от медицинско удостоверение, за да отбележат пол, различен от този в акта им за раждане.

Това е един от поредните актове от дневния ред на президента Джо Байдън в подкрепа на ЛГБТЕ+. Той вече назначи специален пратеник за насърчаване на човешките права на общността по света.

Над 10 държави, сред които Австралия, Германия, Индия и Канада, вече дават възможност за полова неутралност в документа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ