Сняг в пустинята

Сняг в пустинята

Сняг в пустинята звучи като оксиморон, но не и за жителите на Айн Сефра в северозападната част на Алжир, които от няколко дни са свидетели на необичайно метеорологично събитие. То се е случило в Сахара – едно от най-горещите точки на земята, само четири пъти през последните 40 години - през 1979, 2017, 2018 и 2021 г. Причината е липсата на влажност на въздуха, въпреки че през нощта температурите чувствително падат.

Според проучване, публикувано в Journal Sciencе, екстремните метеорологични събития се дължат на затоплянето на Арктика. Въпреки че е проведено в САЩ, то прогнозира, че целият свят ще изпита студени вълни в резултат на глобалното затопляне.

Друго проучване, представено на Световния икономически форум, посочва друга причина - бързото намаляване на емисиите на парникови газове, които водят до глобално затопляне. Учените посочват, че пустинните територии на юг от Сахара са се увеличили с 10% през последното столетие. Роман Вилфан, ръководител на руската Федерална служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда, смята, че такива събития като снеговалежи в Сахара, продължително екстремно застудяване в Северна Америка, горещини в европейската част на Русия, проливни и продължителни дъждове, които предизвикаха наводнения в западноевропейските страни, ще се случват все по-често. „Зачестилата повторяемост на тези екстремни метеорологични събития произтича от глобалното затопляне. Това не е само моята гледна точка, а мнение, споделяно от членовете на Междуправителствената група по изменение на климата”, изтъква ученият. Неговият канадски колега Мишел МакКристал, изследовател на климата от Университета на Манитоба в Уинипег, твърди, че промените настъпват 20 години по-рано, отколкото са прогнозирали предишни модели.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ