Комисията на Цацаров установи престъпление на бивш зам.-министър на здравеопазването

Комисията на Цацаров установи престъпление на бивш зам.-министър на здравеопазването

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане  на незаконно придобито имущество, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, обяви, че разполага с данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

Става въпрос за Жени Начева, която на 10 ноември 2017 г.  е назначена за зам-министър на здравеопазването от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Както е известно документи по случая бяха предадени преди седмица на КПКОНПИ.

Проверката бе назначена след постъпил сигнал от бивш управител на държавното дружество за производство на ваксини „Бул Био – НЦЗПБ“ за оказано му незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора. Принципал на дружеството е Министерството на здравеопазването.

В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на правителството за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което е било възложено прекратяване на договора с „Интервакс“.

То е трябвало да осъществява и процесуално представителство при възниквнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма. Имало е и приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро.

Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

При проверката на КПКОНПИ не е открит оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Те са на стойности 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

Министър Кацаров е потвърдил, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството.

Комисията е изпратила всички материали по проверката на прокуратурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ