Термокамери в кината и театрите след края на изолацията

Термокамери в кината и театрите след края на изолацията

Термокамери в кината и театрите след края на изолацията

Термокамери ще бъдат разположени във всички културни институти, сред които кина и театри, след като бъдат отменени ограничителните мерки за посещенията им. Целта е зрителят да бъде спокоен за своето здраве. В момента Министерството на културата разработва механизъм за организирането на набавянето и монтирането им.

„Този вирус ще продължи да съществува, затова ще поставим термокамери, които да измерват температурата на зрителите. Така те ще са по-спокойни, когато посещават културни събития. А нашите събития винаги са свързани с посещението на много хора“, заяви в ефира на БНТ министърът на културата Боил Банов.

За да помогне на свободните артисти в момента, Министерството на културата ще пренасочи парите за капиталови разходи към различни програми и проекти, обясни Банов. По думите му, тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползват от мярката 1 500 лева на месец безлихвен заем. Очаква се да бъде направен и регистър на свободните артисти у нас, тъй като у нас 25% от артистите са свободни.

„Сериозно ще се увеличат парите за създаване на нов продукт и за разпространение на вече създадени такива. Ще бъде удължен срокът на проектите, ще се променят и условията в частта административни разходи, които до сега са били 10%. Сега това перо ще се качи поне на 25%. Всички заети ще могат да имат заплата през проекта”, каза още Боил Банов.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца извънредно положение плюс още до 6 месеца.

В пауза е и разследването и описването на колекцията от антики на Васил Божков, съобщи Банов. “Има известно спиране на нещата около колекцията на Божков. Невъзможността хората да се събират на едно място влияе и върху следствено-процесуалните действия. Засега са в пауза“, каза още министърът на културата.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ