"Тойота" се извини за смъртта на служител, самоубил се след претоварване и тормоз

Тойота се извини за смъртта на служител, самоубил се след претоварване и тормоз

"Тойота" се извини за смъртта на служител, самоубил се след претоварване и тормоз

Японският концерн "Тойота" (Toyota) постигна извънсъдебно споразумение по обвинение за претоварване и тормоз на служител, довели до самоубийството му, предаде Асошиейтед прес. Президентът на "Тойота" Акио Тойода е поднесъл извинения на семейството, съобщи днес автомобилостроителят. Финансови подробности около споразумението не бяха оповестени. Близките на служителя са завели дело за обезщетение за нанесени вреди за 123 милиона йени (1,1 милиона долара), информираха японски медии, цитирани от БТА.

Съпругата на служителя заяви пред медии, че съпругът й, който тогава е бил 40-годишен, би разбрал решението и вярва, че "Тойота" има възможност да се промени към по-добро.
Японският автомобилостроител обеща да разследва случая, за да предотврати други подобни в бъдеще, и поднесе извинения за страданието на семейството.
"В момента се опитваме да създадем по-прозрачна работна среда, която ще улесни хората да говорят за проблемите си; с ръководство, което не упражнява тормоз, така че всеки работник да може да работи без страх", се посочва в комюнике на компанията.

Смъртни случаи заради претоварване и стрес на работното място, включително самоубийства, са често срещано явление в Япония. Проблеми с шефове, които оказват тормоз, също привличат внимание.

През септември Върховният съд на Нагоя постанови, че смъртта на служителя е свързана с работата му, отбелязвайки огромния стрес на работното място преди самоубийството му през 2010 година. "Тойота", чиято централа е в град Тойота, близо до Нагоя, първоначално отхвърляше обвиненията. През 2019 година компанията призна за самоубийство от 2017 година на 28-годишен инженер заради постоянно осмиване от шефа му.

Японците се ползват с репутацията на изключително лоялни към компаниите, за които работят, като често жертват личното си благополучие и работят много извънредни часове, гордеейки се, че са част от компанията, отбелязва АП. Правителството е получило 2835 жалби за смърт от претоварване с работа или "кароши" през 2020 година. В над 800 от случаите е изплатена компенсация, включително при самоубийства

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ