Уволниха репортер от "Господари на ефира" заради подвеждащ репортаж

Уволниха репортер от Господари на ефира заради подвеждащ репортаж

Уволниха репортер от "Господари на ефира" заради подвеждащ репортаж

Продуцентът на предаването "Господари на ефира" Джуди Халваджиян е отстранил от работа репортера от разследващия екип на предаването Димитър Върбанов, стана ясно от позиция  на "Господарите..." до медиите. Причината е подвеждащ репортаж, в който се твърди, че репортерът е бил нападнат от трима души при заснемане на репортаж в склад за препакетиране на продукти във Велико Търново.

Повечето медии разпространиха случая, стигна се дори до реакция на премиера Борисов от Ню Йорк, където е за участието си в Общото събрание на ООН, който разпореди вчера извършителите да бъдат задържани и срещу тях да бъде стоварена "цялата строгост на закона". Десетки журналисти пък излязоха на спонтанен протест във Велико Търново в защита на Върбанов.

Няколко часа по-късно Районната прокуратура във Велико Търново обвини двама души в причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Върбанов и ги задържа за 72 часа, докато съдът разгледа искането за постоянния им арест.

Кадри от охранителните камери в склада, публикувани от mediapool обаче показват, че репортерът не е бил малтретиран, а просто избутан от охраната на склада зад вратата на портала. След което се вижда как репортерът сам пада на земята и операторът започва да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и говори пред камерата на колегата си. Впоследствие той ляга по гръб, а операторът му звъни по телефона. Накрая на мястото пристигат двама полицаи. В този момент Върбанов продължава да лежи по гръб, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му помагат да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крак, журналистът отива до близка пейка и сяда, давайки вид, че физическото му състояние не е добро. 

" До този момент нито „Господари на ефира“, нито Димитър Върбанов са твърдели, че е бил бит по време на разследване в склад за хранителни стоки. При разпространение на информацията по случая, в медиите бяха употребени много сензационни изрази като „жестоко пребит“ и „тежък побой“, които за щастие се оказаха силно преувеличени, което заявихме още вчера. Това по никакъв начин не омаловажава факта, че е имало физическо насилие, макар и не в такъв размер.", се казва в официалната позиция на "Господари на ефира". 

Тя бе разпространена, след като от ръководството на Нова телевизия също излязоха с официална позиция по случая, в която подчертават, че ще бъде потърсена отговорност от продуцента на предаването.  "Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента, се казва в позицията на Нова. ", се казва в изявлението.

"Осъзнавайки отговорността, която носим пред българското общество заради огромното доверие в предаването, доверие, за което сме работили и градили през цялата 16-годишна история на „Господари на ефира“, считаме за редно да оповестим следното:

Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.

„На нас от „Господари на ефира“ в този момент повече от всякога ни се налага да бъдем безкомпромисни в ситуация като тази и независимо от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа до момента, единственото възможно решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната ценност, която „Господари на ефира“ отстоява, това е в основата на всичко, което правим.“, се казва още в позицията на "Господари на ефира".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ