COVID нанася щети и на сърцето

COVID нанася щети и на сърцето

Все повече данни има, че преболедуването от коронавирус носи последствия за сърдечното здраве. Процентът варира помежду 30 и 78%. Това обясни в ефира на bTV доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ "Пирогов".

Тя цитира данните от голямо немско проучване, излязло наскоро. "При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето от типа миокардит - възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях", добави доц. Генова.

Най-честите симптоми, по думите й, са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм – аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Специалистът съветва при наличие на такава симптоматика, да се потърси кардиолог. 

"Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, те водят до намаляване на съкращаване на сърцето и могат да доведе до сърдечна недостатъчност", обясни медикът.

Доц. Генова цитира и изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда. Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне също така централната нервна система и бъбреците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Дина Темелкова е Мениджър на годината 2025
На днешната дата, 11 ноември. Започват „Вълчите празници”, имен ден празнуват Мина, Минчо, Виктор, Виктория
Учени откриха бактерии, които ядат пластмаса в океана
За последно: Милиардерът Уорън Бъфет ще дари 1,35 млрд. долара за благотворителност, преди да се оттегли
София влиза за първи път в престижна класация на PwC за европейските имотни пазари
Европейската комисия изплаща на България 438,6 млн. евро по плана за възстановяване
Сирия се присъединява към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“
Италианската кухня може да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО