От април ще ядем хляб без консерванти и оцветители

От април ще ядем хляб без консерванти и оцветители

Нов стандарт предвижда хляб да се прави само от брашно без генномодифицирана пшеница, без консерванти или оцветители. Така ще се гарантира, че потребителите няма да купуват боядисан хляб. Тези стандарти са за пшенично пълнозърнесто, ръжено и съответните видове хляб, които се правят от тях. Те допълват списъка на досегашните продукти по утвърден стандарт “България” - бял хляб, “Добруджа”, типов, информира в. 24 часа”.

„Новите стандарти обогатяват асортимента на съществуващите, които са под логото “България”, заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. 

Нови стандарти ще гарантират на потребителите, че купуват висококачествен хляб. Няма да се допуска влагане на консерванти и други добавки, освен аскорбинова и оцетна киселина, както и емулгатор и ензими, и то само при технологична необходимост. Брашната се произвеждат от българска пшеница и българска ръж, неподложени на генетична модификация, а хлябовете се приготвят от брашно по утвърден стандарт “България”, произведено в български мелнични предприятия, обясниха експерти от Българската агенция по безопасност на храните пред “24 часа”.

Пшеница с високи хлебни качества е необходима за брашната по стандарт. За да има право производителят да сложи знака за стандарт за пълнозърнест пшеничен хляб, той трябва да съдържа 60% от същото брашно и 40% от тип “Добруджа”

И двата вида трябва да са по утвърдения стандарт, направени от пшеница, която не е подлагана на генетични модификации. Може да се добавят течна ръжена закваска, хлебна мая, сол, питейна вода, при технологична необходимост - и добавки. Те трябва да отговарят на изискванията на европейски регламент и могат да са аскорбинова киселина, отбелязана със знак Е300, оцетна киселина - Е260 или моно- и диглицериди на мастни киселини (Е471) или техните естери (Е472).

„Българските хлебопроизводители работят по традиционни рецепти, които изискват основната суровина да бъде произведена от качествена пшеница. Имаме сериозни притеснения за фалити на зърнопроизводителите. Никой не може да застане срещу природата”, обясни Кукушева.

„Не може да се стигне до внос. През тази година износът на пшеницата върви с много добри темпове”, коментира земеделският министър Десислава Танева.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 14 ноември. Имен ден празнуват Филип, Фильо, Филка
Теодор Георгиев, Нестле България: Гората не расте за ден, но живее за поколения
Изследване на ДНК: Хитлер е имал висок риск от аутизъм, биполярно разстройство и шизофрения
Германия ще събира наборни войници чрез жребий и със задължителен медицински преглед
И Си Дзинпин няма да присъства на срещата на Г20
Четири месеца подред България е страната в ЕС с най-силен спад на промишленото производство
Борисов: България може още днес да получи дерогация за санкциите срещу руския петрол
Устойчив комфорт: как GROHE Rapido Heat Recovery сваля енергийните разходи в банята