Жените в България получават с 14,4 на сто по-малко от мъжете, разликата продължава да расте

Жените в България получават с 14,4 на сто по-малко от мъжете, разликата продължава да расте

Жените в България печелят с 14,4 на сто по-малко от мъжете, докато разликата в заплащането между двата пола в Европа е 16,2 на сто в полза на мъжете. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на конференция на тема "Ден на равното заплащане между жените и мъжете - българският отговор", съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Дискусията, посветена на Деня на равното заплащане между мъжете и жените, е организирана от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт". Акцент в конференцията е бил поставен върху факторите, на които се дължи разликата в заплащането между жените и мъжете и върху механизмите за минимизиране на различията.

Според вицепрезидента КНСБ Чавдар Христов проблем у нас са утвърдените стереотипи момичетата да се насочват към образование и професии, които са по-ниско платени.

44 на сто от жените у нас са в риск от бедност - повече от половината заети жени са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната работна заплата е от 670 до 900 лева, при средна заплата 1135 лева. Заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна заплата от тези на мъжете. По думите на Христов всички тези данни кореспондират с по-ниската пенсия на жените с 27,7 на сто от тези на мъжете, по-голямата бедност и социално изключване.
 
"На пазара на труда у нас равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност. Причините за това са комплексни. Стереотипите въз основа на пол могат да отредят на жените и мъжете предварително определени роли, като по този начин ограничават свободата им да избират своя професионален път. Друга причина е дисбалансът между професионалния и личния живот. Необходимо е да работим за преодоляване на стереотипите при избор на образование и професия", е заявила заместник социалният министър Султанка Петрова, цитирана в съобщението.

Според директора на фондацията за България д-р Хелене Кортлендер въпреки, че двата принципа "равно заплащане за равна работа" и "равно заплащане за работа с еднаква стойност" са правно фиксирани с Договора за Европейския съюз още от самото начало, в ЕС все още има средна разлика в заплащането на жените и мъжете от 16,3 на сто, т.е. почасовото заплащане на работещите жени е с 16,3 процента по-ниско от това на мъжете.
 
Тя е отбелязала, че съществуват огромни различия между 28-те държави-членки: докато разликата в заплащането на жените и мъжете в Италия и Люксембург е само 5,5 на сто, то в Естония е 26,9 на сто. България e малко под средата с разлика около 14,4 процента. От друга страна в България тази разлика се увеличава, вместо да намалява - така че има основания за безпокойство, е посочила още Кортлендер.
 
Според доц. Лилия Димова секторите в България с най-голяма разлика в заплащането са здравеопазване (30 на сто), преработваща промишленост (25 на сто) и финанси (22 на сто). Има обаче и обратни различия - в строителството мъжете получават с 13 процента по-малко от колегите си жени, а в административните дейности - с 25 на сто.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ