Откриха 3D географска карта на 4000 години

Откриха 3D географска карта на 4000 години

Откриха 3D географска карта на 4000 години

Парче скала от бронзовата епоха може да се окаже най-старата триизмерна карта в Европа. Плочата с размери 2 метра на 1.5 метра, която е открита за първи път през 1900 г., бе намерена отново в изба в замък във Франция през 2014 г., пише „Би Би Си“.

Археолози, които са изучавали модели, гравирани върху 4000-годишния камък, казват, че вярват, че маркировките представляват карта на район от западната част на Бретан. Според тях това прави камъка най-старата 3D карта на познато географско място в Европа.

Скалата датира от ранната бронзова епоха, между 1900 г. и 1650 г. пр. н. е., и е открита за първи път през 1900 г. по време на разкопки на праисторическо гробище в Бретан от местния археолог Пол дьо Шателие. След това обаче прекарва повече от век в дома му, преди да бъде преоткрита през 2014 година.

Според д-р Клемент Николас от университета в Борнмът по света има няколко подобни карти, издълбани в камък, но те са само интерпретации, докато това е първият път, в който карта запечатва облика на един район в определен мащаб.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ