Слънчевите лъчи разграждат нефтеното петно в Мексиканския залив

Слънчевите лъчи разграждат нефтеното петно в Мексиканския залив

Слънчевите лъчи разграждат нефтеното петно в Мексиканския залив

Слънчевата светлина помага за разграждането на петролните петна в морето. До този извод стигат Даниел Хаас Фрийман и Колин Уорд от Океанографския институт Woods Hole в Масачузетс. Двамата химици години наред наблюдават нефтения разлив в Мексиканския залив на Deepwater Horizon през 2010 г. и стигат до заключението, че слънчевите лъчи са редуцирали до 17% от него.

В статия за списание Science Advances иследователите обясняват, че когато естествената светлина освети замърсяването, предизвиква верига от химични реакции, които превръщат маслото в нови съединения. Някои от тях по-лесно се разтварят във водата – процес, наречен фоторазтваряне. Наблюденията на терен са подкрепени от лабораторни изпитания – учените поставят проби от маслото Macondo върху стъклени дискове, които облъчват със светодиоди, имитиращи слънчевата. Стигат до извода, че най-важните фактори за фоторазтварянето са дебелината на петролния слой и дължината на слънчевата светлина. Вълните към червения край на спектъра не са толкова ефективни, вероятно защото се разпръсват по-лесно от водата в сравнение с по-късите дължини на вълните. Компютърните симулации, базирани на лабораторните данни, предполагат, че тези фактори, както и химическият състав на маслото, също имат значение. Все още учените не знаят какво е възможното въздействие на произвежданите от слънчева светлина съединения върху морските екосистеми.

Инцидентът с петролната платформа Deepwater Horizon, който се случи на около 66 мили от брега на Луизиана през април 2010 г., отне живота на 11 работници и рани други 19.  Сондата, която струва 560 млн. долара, се експлоатира от British Petroleum (BP). Вследствие на експлозията във водата се изливат около 5 милиона барела суров петрол, които образуват петно с площ от 75 000 кв. км – около 5% от площта на Мексиканския залив.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ