Откриха 400-годишен корал в Големия бариерен риф

Откриха 400-годишен корал в Големия бариерен риф

„Изключително голяма“ 400-годишна коралова формация е била открита в Големия бариерен риф, става ясно от статия, публикувана в журнала “Scientific Reports”.

Коралът на име „Муга дамби“ е открит през март до остров „Орфей“, край бреговете на Северен Куинсланд, по време на научни изследвания на граждани, пише ДПА.

Според материала коралът е от рода каменисти Porites, като диаметърът му е най-големият, измерван от учени. Същевременно е и шестият по големина, измерван в Големия бариерен риф някога.

„Той е полусферичен, висок 5.3 метра и широк 10.4 метра, което го прави с 2.4 метра по-висок от следващия по големина корал, измерен в Големия бариерен риф“, коментира Адам Смит, управляващ директор към организацията Reef Ecologic към университета „Джеймс Кук“ (JCU).

Специалистът споделя, че коралите са в добро здраве, като 70% от тях са живи, въпреки че са оцелели „до 80 големи циклона, множество събития за избелване на корали, както и векове излагане на инвазивни видове, отливи и човешка дейност“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ