Откриха генна мутация, която повишава нивото на интелигентност

Откриха генна мутация, която повишава нивото на интелигентност

Откриха генна мутация, която повишава нивото на интелигентност

Учени от Лайпцигския университет и университета във Вюрцбург са открили генна мутация, която повишава нивото на интелигентност със серия от експерименти с Drosophila melanogaster (плодова муха). Резултатите от изследването са публикувани в списание Brain.

В началото специалистите са доказали, че специфичният RIM протеин на мухите е идентичен с човешки протеин на молекулярно ниво. След това те са създали условия, благоприятни за мутацията на генома на мухата, и са измерили активността на синапсите (точките на контакт между два неврона или неврон и ефекторна клетка – клетки от нервната система). Оказва се, че изменения в гена CORD7 в ДНК може да доведе до по-ефективното предаване на импулси между синапсите. Промяната в генетичния код води до повишаване на когнитивните способности, но и причинява слепота при мухите.

Изследователите смятат, че това откритие се отнася и за хората, защото свързаните с болестта геноми при мухите и тези на хората достигат до 75 % сходство. През май, тази година, група американски биолози предложиха  нов способ за защита на ДНК от преждевременно остаряване. За да направят това, те предлагат да се контролира активността на гена FOXM1.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ