Учени: Има вода на Луната

Учени: Има вода на Луната

Учени: Има вода на Луната

Учени са събрали някои от най-убедителните доказателства за наличие на вода на Луната, която може да се окаже относително достъпна, предаде „Гардиън“.

Откритието ще има влияние върху бъдещите мисии до единствения естествен спътник на планетата ни и космическите изследвания.

Без значителна атмосфера, която да изолира Луната от слънчевите лъчи, се предполагаше, че повърхността ѝ е суха, поне до 90-те години на миналия век, когато орбитални космически кораби откриха признаци за лед и недостъпни кратери близо до лунните полюси. След това през 2009 г. спектометрите на индийски летателен апарат регистрираха следи, съвпадащи с осветена вода, отразяваща се върху повърхността на Луната. Тогава обаче техническите ограничения направиха невъзможно да се разбере дали наистина става дума за молекули H2O.

Сега Кейси Хонибол от космическия център ASA Goddard в Мериленд и колегите ѝ са засекли химичен състав, който недвусмислено отговаря на формулата на водата, като измерили дължините на вълните на слънчевата светлина, която се отразява върху лунната повърхност. Данните са събрани от Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия – модифициран самолет Boeing 747 с телескоп.

„Количеството вода е приблизително равно на бутилка вода от около 300 мл на кубичен метър лунна почва“, коментира Хонибол, цитирана от „Би Би Си“. Все още се установява естеството на находищата.

Водата е открита на високи географски ширини към южния полюс на Луната в изобилие от около 100 до 400 часто на милион H2O, което експертите описват като голямо количество.

Това ще има последици за бъдещите космически мисии, тъй като водата може да се обработва и използва за пиене. „Водата е много скъпа стока в Космоса“, коментира Махеш Ананд, професор по планетарна наука и излседване в Отворения университет в Милтън Кейнс.

Засега обаче единственият сигурен начин твърденията на учените да бъдат потвърдени е изпращането на хора до Луната. Един от проектите, които предвиждат това, е „Артемис“ на НАСА, откъдето планират да изпратят мъж и жена астронавти до спътника ни до 2024 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ