23% от българите на мнение, че в тяхното населено място изборите ще са честни

23% от българите на мнение, че в тяхното населено място изборите ще са честни

23% от хората смятат, че в тяхното населено място изборите ще са честни, показва национално представително проучване на Алфа Рисърч.

Намалява делът на българите с противоположното мнение - 34%, посочват социолозите, 

Както и през 2015 г., съмненията за честността на изборите в страната остават високи. Същевременно, по-слабата кампания и липсата на локални играчи, характерни за местните избори, леко подобряват очакванията за честността на тазгодишните избори в отделните населени места. От 19% на 23% нарастват хората, които смятат, че в тяхното място изборите ще са честни.

Значително намалява и делът на избирателите, които са на противоположното мнение - от 46% на 34%. Изборният ден обаче ще даде пряк отговор на въпроса доколко честен ще бъде тазгодишния вот.

Общият извод, който се налага от националното представително проучване на Алфа Рисърч е, че кампанията за Президентските избори и Националния Референдум е по-скоро слаба, ограничена до националните медии и непредставяща достатъчно информация както за позициите на кандидат-президентите, така и за аргументите по трите въпроса в референдума. Поради това, може да се очаква, че избирателната активност и резултатите от вота ще зависят много по-силно от промените в изборните правила, мобилизацията на партийните ядра и емоционално-ситуативни фактори, отколкото от личната убедителност на кандидатите и информираността на избирателите.

Изследването е проведено в периода 19 - 24 октомври 2016 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна, допълва агенция Фокус. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ