Акцията на Петков - объркани сметки и "неприятелски огън"

Акцията на Петков - объркани сметки и неприятелски огън

Акцията на Петков - объркани сметки и "неприятелски огън"

Обявената от премиера Кирил Петков акция за даряване на пари за боеприпаси на Украйна засега се развива с обратен ефект – вместо ентусиазъм и съпричастност, скорост набират възмущение и критики по линия не само на общественото мнение, а и сред политиците, включително и представители на управляващата коалиция. Във фейсбук започнаха да се появяват и споделят саркастични колажи с призиви за събиране на „Капачки за боеприпаси“ и т.н.

[[{"fid":"392851","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":1096,"width":1450,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Най-остър в оценката на кампанията „#ЕдназаплатазаУкрайна“ е лидерът на ИТН Слави Трифонов, който определи като „чудовищна глупост“ инициативата на премиера.

„Идеята на Кирил Петков - българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора", написа той в профила си във Facebook.

Той припомня, че неговият екип е автор на идеята за благотворителната кампания “Българската Коледа”, която съществува и до днес и е помогнала на хиляди деца. „Извинете - българският народ е помогнал на хиляди деца. И това е достойно, човеколюбиво и правилно", отбелязва Трифонов.

 

 

Критичен, но в по-умерена степен е и Станислав Балабанов, също от ИТН, определен да пътува с делегацията на Петков до Киев.  „Постът на премиера беше необмислен, държавата има абсолютния ресурс, ако се стигне до помощ с доставки на каквото и да е било в полза на Украйна, а не българинът да плаща и да бъде призоваван да дарява заплатата си, защото всички имат собствените си проблеми, носят собствените си отговорности. Необмислено е да се призовава точно по този начин, защото българинът събира капачки за ковьози, сега трябва да дарява заплати за оръжие, а това е работа на държавата", заяви той пред БНР.

Позицията на ДБ – също част от управляващата коалиция все още не е официално изразена, но евродепутатът Радан Кънев, избран от квотата на тази политическа сила сподели пред националното радио, че след два месеца война всеки българин е направил това, което е „преценил за правилно и възможно”. „Добре е, че българското правителство заема ясна позиция, но това не може да бъде новина, не е новината, която се очаква. Новината, която се очаква, е, както и самият премиер каза в изявленията си – дали има обща българска позиция по темата за подпомагане на Украйна с оръжия. Такава позиция видимо няма и следващият въпрос е дали тя може да бъде изградена", посочи Кънев.

Мълчание засега цари и от лагера на четвъртия коалиционен партньор, БСП.

Опозицията, в лицето на ГЕРБ директно квалифицира призивите на Петков като „лицемерни“.

 „Правителството се сваля само - да призовеш хората да си дарят заплатите, които инфлацията унищожи”, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев пред БНТ. По думите му, българската държава продава активно оръжие на Украйна чрез посредници, което прави призивите на Петков „лицемерни”.

Мая Манолова също излезе с реакция почти веднага след обявяването на кампанията. „Капачки за снаряди ли, г-н премиер? Или DMS с текст "ракета"? Това ли очаквате от хората? Това ли е промяната? И за пенсионерите ли се отнася призивът Ви? И те ли да си дарят пенсиите за снаряди, след като първо Вие им взехте увеличението на пенсиите?

Г-н Петков, ако гражданите ще вършат работата на държавата, защо тогава ни е правителство? Това не е въпрос.“, написа тя във фейсбук, а аналогията ѝ с предишни инициативи за събиране на капачки роди и ироничните колажи, които започнаха да се споделят във файсбук.

От ПП на този етап вървят опити да се разтълкуват мотивите зад идеята на Петков. Александра Корчева, депутат от формацията, коментира пред Нова ТВ, че дарителската кампания е лична инициатива на Кирил Петков. "Това е начин да са канализира обществената енергия", смята Корчева.

Други съпартийци на премиера пък споделят, че са го предупредили, че „ще настане голям хейт“, ако стартира такава инициатива, но „той е такъв, боли го за Украйна..“

 

 

Объркани сметки

„Хейтът“ не е единственото компрометиращо обстоятелство по разгръщането на идеята на премиера. Оказа се, че пуснатат първоначално от него дарителска сметка не е правилната.

[[{"fid":"392853","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":140,"width":445,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Първата сметка, публикувана от Петков при обявяването на кампанията

Това обаче не беше обявено публично и няколко часа по-късно тихомълком беше направена корекция и във фейсбук профила на премиера се появи нова сметка.

[[{"fid":"392854","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":345,"width":657,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Редакцията на сметката, направена няколко часа след първия пост

Оказа се, че първата сметка е фигурирала в сайта на украинското посолство в Нигерия, което породи спекулации във Фейсбук за „нигерийска измама“. Мотивът за редактирането на банковите сметки се изясни от разговор на говорителката на правителството във Фейсбук с потребителка, която зададе въпроса защо сметката е сменена. Бориславова обясни, че е „тръгнала опорка“ за Нигерия.

[[{"fid":"392856","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":161,"width":465,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Обясненията на Лена Бориславова

Към 23 ч. снощи украинското посолство в София потвърди дарителските сметки като публикува втората, посочена от Петков сметка, плюс още една в българската Асетбанк.

[[{"fid":"392857","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":213,"width":471,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ