Американците песимисти, половината от тях очакват война с Иран

Американците песимисти, половината от тях очакват война с Иран

Американците песимисти, половината от тях очакват война с Иран

Половината от всички американци смятат, че "в следващите няколко години" САЩ ще тръгнат на война с Иран. Това сочи проучване на Ройтерс и "Ипсос", публикувано на фона на повишилото се напрежение между двете страни, предаде Ройтерс.

Макар американците тази година да са по-обезпокоени от Иран като заплаха за сигурността, отколкото са били преди година, малцина от тях биха подкрепили превантивен удар на САЩ срещу иранската армия. Но ако Иран нападне пръв САЩ, според всеки четвърти американец, от страна на Вашингтон трябва да последва военен отговор, било то ограничен или не.

САЩ придвижиха самолетоносач и други военни сили към Персийския залив в отговор на разузнавателни данни, че Иран може да крои план срещу американските интереси, твърдение, което Техеран отрича, предаде БТА.

Близо половината от американците - 49 процента - не одобряват подхода на президента Доналд Тръмп в отношенията с Иран, от тях 31 процента посочват, че категорично не го одобряват. Общо 39 процента са тези от запитаните, които одобряват политиката на Тръмп.

Според изследването 51 процента от пълнолетните американци смятат, че САЩ и Иран в следващите няколко години ще стигнат до война, което е с 8 процента повече в сравнение със сходно проучване, публикувано през юни 2018 г. В тазгодишното изследване и сред демократи, и сред републиканци се наблюдава тенденция повече хора да виждат в Иран заплаха или да казват, че войната е много вероятна.

Петдесет и три процента определят Иран или като "сериозна" или като "непосредствена" заплаха, което е с 6 процента повече в сравнение със сходно проучване от юли миналата година. За сравнение, 58 процента от американците определят Северна Корея като заплаха, а 51 на сто - Русия.

Въпреки безпокойството им според 60 процента от американците САЩ не трябва да нанасят изпреварващ удар по иранската армия, а 12 на сто са за това Вашингтон да нападне първи.

Но ако Иран нападне, 79 процента посочват, че САЩ трябва да дадат военен отговор, от тях 40 процента са за ограничен отговор с въздушни удари, а 39 процента са за пълномащабно нахлуване.

Проучването е направено в интернет на английски на цялата територия на САЩ между 17 и 20 май. Анкетирани са 1007 пълнолетни, от тях 377 демократи и 313 републиканци. Статистическата грешка е 4 процента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ