Армията ни - с остаряла техника, но може да гарантира националната ни сигурност

Армията ни - с остаряла техника, но може да гарантира националната ни сигурност

Армията ни - с остаряла техника, но може да гарантира националната ни сигурност

Състоянието на армията е технологично остаряло по отношение на въоръжение и техника, но въпреки всичко се поддържа ниво, което гарантира националната ни сигурност. Военно въздушните-сили отчитат недостиг на часовете за летене на пилотите. При сухопътните войски продължава кризата за кадри. През 2021 г. на фона на пандемичната обстановка са проведени 329 учения, което с 50 повече от предходната година. Това показва анализът за състоянието на армията ни, който днес беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

[[{"fid":"388576","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":484,"width":819,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо на фейсбук страницата на БНТ

"Технологичното състояние е следното - остаряло въоръжение и техника, невъзможност за поддържане на нормативен нальот на летците ни, осигуреност на голяма част от военната подготовка. Въпреки всичко обаче поддържаме ниво, което гарантира националната ни сигурност”, каза Емил Ефтимов.

Той обясни, че българското предложение за подсилване Югоизточния фланг на НАТО за бойна група стъпва върху възможностите на механизиран батальон с определени поздразделения за бойна поддръжка и съюзническо попълване на дефицитите от съюзниците. Към момента са възможни няколко варианта за това, като концепцията ще бъде обсъдена. Целта е да бъде демонстрирано, че българските въоръжени сили имат възможност изграждане на възпиращ потенциал.

За военно-стратегическия дисбаланс в Черно море Ефтимов заяви, че е определен преговорен екип относно възможността за придобиване на подводници за нуждите на Военноморските сили. 

На фона на пандемичната обстановка са проведени 329 учения, което е с 50 повече от предходната година, отчете началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той посочи, че е приключила мисията в Афганистан, над 9200 души участваха в състава на 42 контингента.

[[{"fid":"388578","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":465,"width":816,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: Къдър от излъчване на живо на фейсбук страницата на Нова телевизия

Държавният глава, който е и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, също се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г., който беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.  

В отговор на журналистически въпрос за кризата между Русия и Украйна, Радев заяви: "Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България и на нашия регион, а на цяла Европа. Това е криза с глобални измерения. Там диалогът се води на най-високо ниво - между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението и деконфликтност. Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Не може да има военно решение, може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усилия".

По думите му, създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурността ни, но изграждането й е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме, че можем да отговорим в случай на криза. 

По отношение на това, какви задачи ще бъдат представени пред Консултативния съвет по национална сигурност президентът заяви, че първо ясно трябва да се съзнава, че най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти. Припомняме, че заседанието ще се проведе на 15 февруари и на него ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите за националната сигурност на България и състоянието на Въоръжените сили. 

"Трябва да скъсаме с това отношение веднъж завинаги - да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство към развитието на Въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности, с фокус най-вече към хората в армията, върху новите технологии и иновациите", посочи Радев.

"Декларацията на новото правителство, че нашата Национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската армия за нейното гарантиране, трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти, с ясни виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме нашите Въоръжени сили. И отново казвам, най-голяма гаранция за нашата Национална сигурност е да развиваме Въоръжените сили и съвместимостта с нашите партньори. Това означава ресурси и непрекъснат ангажимент на държавните институции", добави държавният глава. 

На въпрос кога се очаква да пристигнат първите 8 самолети F-16, които очаква страната ни Румен Радев заяви, че доставката ще закъснее и то не с малко. "Това е изключително тревожно за нашите Въоръжени сили. Поставя се на изпитание не само личният състав. Но това води и до рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушното пространство, което е и въздушно пространство на НАТО", подчерта Радев. 

[[{"fid":"388579","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":478,"width":807,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо на фейсбук страницата на БНТ

По темата на доставката на първите самолети F-16 говори и министърът на отбраната Стефан Янев. По думите му, има индикации, че тази доставка ще закъснее.

"Конкретният срок все още не е категорично ясен и е въпрос на преговори. Договорът със САЩ е между двете правителствата. Трябва да направим разговорите със САЩ като стратегически партньор и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това засяга нашата организация и планиране, включително и предварително планиране за възможности кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети. Така че разговорите предстоят", обясни Янев. 

Министърът на отбраната допълни, че ще бъде рестартиран проектът за придобиване на бойна машина за пехотата тази година, който е приоритет, така че да бъде осигурена една бригада. Той се ангажира, че скоро да бъдат обявени конкурси за незаетите длъжности в българската армия.

"Благодаря на всички военнослужещи, цивилни служители от състава на въоръжените сили, защото хората са нашият най-важен капитал, те са нашият приоритет за развитие. Ние разчитаме на тях", каза още Стефан Янев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ