"Барометър": Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Барометър: Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

"Барометър": Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, при избирателна активност от 34,6%, първа политическа сила ще остане ГЕРБ с подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП ще се нареди на второ място с 22,4%. ДПС ще заемат трето място със 7,8%. След тях се нареждат ВМРО със 7,1%, "Има такъв народ" с 6,8% и "Демократична България" с 5,4%. Това сочат данните от социологическото проучване за нагласите на избирателите на "Барометър България", проведено със собствено финансиране. Допитването е направено в периода 10-15 февруари 2021 г. сред 853 души на възраст над 18 г. Количественото проучване е направено по методиката на сертифицирана квотна извадка по признаците на възраст и пол посредством телефонно интервю. 

Според данните се очертава вероятна ниска избирателна активност, измерима с тази от последните евроизбори, при която ще се мобилизират единствено твърдите избиратели на политическите формации. От друга страна се откроява значителен дял на колебаещите се дали да отидат да гласуват, но с политическа позиция – които могат да повлияят на крайния резултат. Към днешна дата делът на колебаещите се избиратели е нараснал двойно до 22%, като евентуалната им мобилизация би могла да повлияе на политическата картина след изборите, отчитат от "Барометър България".

[[{"fid":"369067","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":531,"width":716,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Ниската избирателна активност би се оказала проблем за "младите" извънпарламентарни формации, които все още не са изградили структури от твърди избиратели и разчитат повече на потенциала на спонтанния вот и активна предизборна кампания – каквато не е ясно доколко ефективно може да проведат заради ситуацията с COVID-19, коментират социолозите. 

Според данните "Има такъв народ" биха могли да прехвърлят чертата и при ниска активност, като за тях биха гласували 6,8%. "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън" пък би трябвало да положат значително повече усилия, за да влязат в парламента и да имат някакво влияние при следващо управление, като те получават съответно 5,4 и 3,7%.  

В случай, че колебаещите се избиратели все пак стигнат до урните, вотът им по всяка вероятност ще се разпилее между няколко политически формации. Част от тези, които искат категоричен рестарт на системата или желаят да „накажат“ сегашните управляващи, ще се насочат към "Има такъв народ", но и към „Изправи се. Мутри вън". "Демократична България", макар и традиционно целяща се в градски десни избиратели, също ще подели потенциалната подкрепа, която може да получи, с тези партии, показват още данните. 

Отделна група и често най-голяма са тези, които се колебаят до последния момент, но в крайна сметка се насочват към познатото или припознават найвероятният победител – и в случая това е ГЕРБ, които имат потенциал да си върнат част от загубената през изминалата година подкрепа именно на финалната права, твърдят от "Барометър България". В лявото пространство също има избиратели, които все още не са сигурни дали ще гласуват, но заради продължаващите вътрешни процеси на разделение в БСП, вероятността столетницата да ги привлече в последния момент е малка. В случай че отидат до урните, част от тях биха дали гласа си за по-малки леви формации, сочат данните от проучването.  

* Методология: Допитването е направено в периода 10-15 февруари 2021 г. сред 853 души на възраст над 18 г. Количественото проучване е направено по методиката на сертифицирана квотна извадка по признаците на възраст и пол посредством телефонно интервю. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ