Байдън обеща помощ с доставките на газ за Полша и България

Байдън обеща помощ с доставките на газ за Полша и България

Съединените щати ще помогнат на европейските си съюзници в доставките на природен газ за Полша и България, обяви американският президент Джо Байдън.

Той добави, че САЩ няма да позволят на Москва да сплашва Европа със прекратяване на доставките на газ и подчерта, че нито Полша, нито България трябва да се страхуват от недостиг на газ.

Русия, която осигурява около 40% от нуждите на Европа от газ, поиска от „неприятелските“ страни, в което число влизат всички държави от ЕС, да плащат за доставките на газ в рубли чрез схема с „Газпромбанк“. В редица медии се появи информация, че някои европейски вносители на газ вече са си открили сметки в банката, за да заобиколят западните санкции, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна.

Байдън заяви вчера, че САЩ помагат на европейските си съюзници да диверсифицират доставките на газ, предаде VOA.

„Няма да позволим на Русия да заобикаля санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своя петрол и газ, за да избегнат последствията от своята агресия. Работим заедно с други страни като Южна Корея, Япония, Катар и други, за да подкрепим нашите европейски съюзници и техните енергийни нужди“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

„Агресията няма да спечели. Заплахите няма да спечелят. Това е само още едно напомняне за императивът на Европа и света за пренасочване към чиста енергия за покриване на нуждите ни“, добави той.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън написа в Twitter, че едностранното прекратяване на договорите за газ с Полша и България от страна на „Газпром“ доказва, че Русия използва природните ресурси като оръжие. Според Блинкън това прави Русия ненадежден доставчик.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ