Бивш конституционен съдия издигат от ГЕРБ за шеф на ЦИК

Бивш конституционен съдия издигат от ГЕРБ за шеф на ЦИК

Бивш конституционен съдия издигат от ГЕРБ за шеф на ЦИК

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия ще предложи парламентарната група на ГЕРБ. Това  стана ясно от изказване на председателя й Цветан Цветанов пред медиите по-рано днес.

В 17.00 часа днес изтича срокът, в който парламентарните групи могат да дадат своите предложения за членове в ЦИК.

"За председател трябва да бъде избран човек с въможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот. През 1996 г. е работила и във ВАС. Важно е да се знае, че е заемала позиция и като зам.-председател на ВАС. През 2009 г. е избрана за съдия в Конституционния съд. Смятаме, че един такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство", заяви Цветанов.

Изненада в избора на ГЕРБ за подновяване на квотата на партията в ЦИК е един от досегашните говорители на избирателната комисия Александър Андреев. Досега, той бе в комисията от квотата на БСП, но сега ще бъде номиниран за член на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Андреев има много опит, доказал се е професионално на тази позиция и, както стана ясно от думите на Цветанов, до момента не е поканен от други партии, включително и от БСП.

ГЕРБ издига отново още трима досегашни членове на ЦИК - Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

Номиниран от управляващата партия за член на ЦИК ще бъде и адвокатът по гражданско право Мирослав Джеров, син на известния юрист и бивш председател на правната комисия Александър Джеров. Друга кандидатура от квотата на ГЕРБ ще бъде тази на преподавателя по политология Димитър Димитров, който е предложен от Асоциацията на политолозите в България, поясни Цветанов.

Цветанов покани БСП да дойдат в парламента и да обявят своите номинациите на БСП, като обеща, че ПГ на ГЕРБ ще ги подкрепи до един, без да ги коментираме. "Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни", подчерта Цветанов.

От БСП все още нищо не се чува за номинации. Малката коалиция обаче има пълен синхрон как да действа след бързо и изненадващо конструктивно съвещание между ръководствата на трите формации. Решението е:  "Атака"остава без свой представител. Старият член на ЦИК от квотата на ВМРО Бойчо Арнаудов запазва мястото си, а НФСБ издигат Таня Йосифова, преподавател от академията на МВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ